În nici trei ani s-au „născut” noi giganți în imobiliarele din România. Ce companii și-au majorat portofoliile la peste 1 miliard de euro și cine le urmează

Doar două companii din imobiliare aveau la sfârșitul lui 2018 portofolii cu valori de peste 1 miliard de euro pe piața din România. De atunci, în nici trei ani, și cu o perioadă marcată în principal de pandemie, numărul dezvoltatorilor cu portofolii valoroase a crescut. Iar alții așteaptă în linie să treacă de acest prag.
Andrada Ghira - lun, 12 iul. 2021, 22:08
În nici trei ani s-au

Trei companii imobiliare au făcut achiziții și investiții masive în ultimii ani și au spart pragul de un miliard de euro în ceea ce privește valoarea portofoliilor pe plan local. De câțiva ani, NEPI Rockcastle și Globalworth sunt lideri pe segmentele lor, respectiv pe retail și birouri. Și dezvoltatorul de spații logistice CTP este lider pe acest segment de ani buni, însă acum, compania are pe plan local un portofoliu de un miliard de euro.

Cine sunt noii giganți

O creștere de jumătate de miliard de euro a realizat-o AFI Europe. Dezvoltatorul avea în toamna lui 2018 un portofoliu evaluat la 818 milioane de euro, din care cel mai important activ este mallul din Cotroceni. Tot atunci, compania avea în construcție mallul de la Brașov și o clădire de birouri, inaugurate anul trecut după investiții de 145 de milioane de euro. Dar portofoliul AFI în România a crescut și prin achiziții. Anul trecut, compania a cumpărat clădirile de birouri deținute de NEPI Rockcastle în România, pentru 280 de milioane de euro. Astăzi, portofoliul companiei este evaluat la 1,3 miliarde de euro, potrivit datelor Cushman & Wakefield.

Cel mai mare proprietar de spații logistice de la noi a rămas tot CTP, care și-a majorat portofoliul de la circa 630 de milioane de euro în 2018, la un miliard de euro, mai arată datele Cushman & Wakefield. Criza sanitară a dus la o creștere explozivă a sectorului logistic, nu doar la noi, ci în toată Europa. Compania s-a listat anul acesta la Bursa de la Amsterdam, iar pentru acest an are în plan finalizarea a 300.000 de mp de spații logistice, după investiții de 200 de milioane de euro.

Singurul român

Dezvoltatorul român Iulius, companie fondată de omul de afaceri Iulian Dascălu, semna în 2017 un parteneriat cu sud-africanii de la Atterbury pentru noi dezvoltări, dar și pentru proiectele pe care le deținea compania românească. În 2019, dezvotlatorul a inaugurat Iulius Town Timișoara, proiect mixt de 440 milioane de euro. În total, compania are un portofoliu de 1,2 miliarde de euro, potrivit datelor Cushman & Wakefield.

Cine vine din urmă

Unul dintre primii investitori pe piața imobiliară din România, Immofinanz, are un portofoliu divers de retail și birouri, de 800 de milioane de euro, iar anul acesta a făcut o achiziție importantă. Compania a cumpărat cu 36 de milioane de euro fostul sediu al BCR, clădirea Bucharest Financial Plaza de pe Calea Victoriei.

Și nu doar CTP a crescut, ci și concurenul WDP, al cărui portofoliu aproape că s-a dublat. Portofoliul din România avea la finele lui 2020 valoarea de 742 de milioane de euro, potrivit datelor din raportul fianciar, de la circa 340 de milioane de euro în 2018. Anul trecut, compania și-a asigurat un împrumut de 205 milioane de euro pentru investiții în România de la IFC și unul de 150 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție (BERD).

Martin Slabbert vreas să replice succesul NEPI Rockcastle, tot în România. Compania sa, Prime Kapital, are un parteneriat cu MAS Real Estate prin care a dezvoltat și cumpărat mai multe centre comerciale în orașele din țară. În plus, compania este activă și pe segmentul rezidențial, cu două proiecte în dezvoltare la București, și unul mixt, care include și birouri, la Iași. Propietățile din România care generează venituri au o valoare de 510 milioane de euro pe plan local, potivit datelor din raportul financiar al MAS RE.

S IMMO, care deține centrul comercial Sun Plaza, birourile Sun Offices, clădirea de biouri The Mark și hotelul Novotel a încheiat anul acesta achiziția celor două clădiri de birouri din proiectul Campus 6 al Skanska. Suma: 97 de milioane de euro. Compania nu raportează valorile portofoliilor pe fiecare țară în parte, însă estimările Economica.net arată că acesta depășește 400 de milioane de euro. 

CA IMMO, un alt dezvoltator austriac, care și-a extins semnificativ portofoliul cu aproape 60.000 de mp în ultimii ani prin achiziția Campus 6.1 și livrarea turnurilor Orhideea Towers, are un portofoliu pe plan local de 390 de milioane de euro, potrivit datelor din raportul financiar al companiei.

Au rămas lideri pe segmentele lor

NEPI Rockcastle este cel mai mare dezvoltator de pe plan local, cu un portofoliu evaluat la 2,03 miliarde de euro, potrivit datelor de la sfârșitul lunii martie 2021. Portofoliul companiei în regiune este evaluat la 5,8 miliarde de euro, iar 35% din acesta îl reprezintă proprietăți în România. În ultimii ani, compania s-a axat pe construcția de centre comerciale și a renunțat anul trecut la portofoliului de clădiri de birouri, pe care le-a vândut către AFI Europe. În plus, NEPI Rockcastle are un potențial de dezvoltare a unor proprietăți de încă un miliard de euro și își va diversdifica portofoliul cu proiecte rezidențiale, care vor fi construite lângă mallurile pe care le deține la București și alte orașe din țară.

Globalworth are un portofioliu total de 3 miliarde de euro, din care 1,4 miliarde de euro este reprezentat de proprietățile din România, iar restul de cele din Polonia, singurele două piețe pe care compania este prezentă. În decembrie anul trecut, Ioannis Papalekas, fondatorul dezvoltatorului, s-a retras de la cârma companiei, după ce își vânduse și acțiunile pe care le avea. Pe lângă construcția de birouri, compania este este activă și pe segmentul industrial, unde are un parteneriat cu Global Vision.

Top 10 dezvoltatori imobiliari în funcție de valoarea portofoliilor, fără rezidențial

  1. NEPI Rockcastle – 2 miliarde de euro
  2. Globalworth – 1,4 miliarde de euro
  3. AFI Europe – 1,3 miliarde de euro
  4. Iulius Group și Atterbury – 1,2 miliarde de euro
  5. CTP – 1 miliard de euro
  6. Immofinanz – 800 de milioane de euro
  7. WDP – 742 de milioane de euro
  8. Prime Kapital și MAS Real Estate – 510 milioane de euro
  9. S IMMO – peste 400 de milioane de euro 
  10. CA IMMO – 390 de milioane euro

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...