Tronsonul de drum aflat la congruenţa judeţelor Neamţ, Iaşi şi Suceava – DJ 208, a fost complet reabilitat prin Regio, pentru a crea o alternativă de tranzit la drumurile naţionale care străbat regiunea. Proiectul a contribuit la creşterea mobilităţii populaţiei, a bunurilor şi a serviciilor din zonele tranzitate spre polii regionali de creştere economică, cei peste 40 de kilometri de drum fiind străbătuţi de peste 2.000 de vehicule în fiecare zi.
Nivelul de dezvoltare economică a unei regiuni este legat direct de calitatea infrastructurii rutiere, care poate fi un factor determinant pentru buna desfăşurare a activităţii operatorilor economici.
Infrastructură de transport = acces la dezvoltare
Proiectul s-a încheiat în anul 2011 şi a presupus reabilitarea și modernizarea celor peste 41 km de drum judeţean care traversează localităţile Mircești, Hălăucești, Mogoșești-Siret, Stolniceni-Prăjescu, Valea Seacă şi Lespezi. Totodată, au fost reabilitate 8 poduri din beton armat, 354 de podeţe, 2.000 m liniari de trotuar, 180 de drumuri de acces lateral şi au fost plantaţi 4.000 de puieţi. Proiectul a creat 130 de locuri de muncă temporare, pe perioada celor doi ani de implementare. Rezultatele proiectului sunt confirmate de cifrele cu impact asupra beneficiarilor direcți ai proiectului: 34.235 de locuitori înregistrați în comunele aflate pe traseul drumului județean, 2.488 de vehicule/zi – utilizatorii drumului, 250 de agenți economici, 152.797 de turiști ai județului Iași. Indirect, de acest proiect vor beneficia cei 813.943 de locuitori ai județului Iași, cei 3.362 transportatori din şi către Regiunea Nord–Est, cei 621.600 de turiști, precum şi potenţialii investitori privați care vor fi interesaţi de regiunea menționată.
Se estimează că DJ 208 va prelua, în următorii 7 ani, peste 15% din traficul de pe drumul naţional, iar scăderea numărului de accidente pe această porţiune de drum va genera o economie de peste 26.000 de euro din costurile antrenate de accidentele de circulaţie. Alţi 924.836 de euro vor fi economisiţi din scurtarea timpului de transport pe acest traseu, în perioada imediat următoare.
Fluidizarea circulației are impact asupra întregii regiuni de dezvoltare Nord-Est, prin îmbunătățirea conectivității și accesibilității între județele Iași, Neamț și Suceava. Astfel, proiectul susţine creşterea accesibilităţii şi dezvoltarea serviciilor de transport public de călători în municipiile şi oraşele din judeţul Iaşi, precum şi de transport interjudeţean. Totodată, crearea unei infrastructuri rutiere moderne va facilita înfiinţarea centrelor pentru situaţii de urgenţă, diversificarea ofertei şi a calităţii serviciilor turistice şi creşterea atractivităţii turistice, prin îmbunătăţirea accesului la obiectivele culturale şi istorice din zonă. Se estimează că, indirect, proiectul ar putea genera 120 de locuri de muncă în următorii 5 ani, contribui astfel la scăderea ratei şomajului.
Acesta este unul dintre cele 3.500 de proiecte finanțate prin Regio, în toate cele opt regiuni de dezvoltare, care contribuie la dezvoltarea oraşelor, reabilitarea drumurilor, modernizarea infrastructurii sociale, sprijinirea mediului de afaceri, precum şi la promovarea şi restaurarea obiectivelor turistice din România. Pe pagina www.inforegio.ro puteți consulta, pentru fiecare regiune de dezvoltare, harta proiectelor finanțate prin Regio – Programul Operațional Regional 2007-2013.