Deși furturile de energie electrică sunt o problemă pentru toată țara, singurii care au vorbit în ultima vreme cu subiect și predicat despre asta au fost oficialii CEZ, companie care administrează și rețeaua de distribuție din zona Oltenia, una dintre cele opt din România.
„Pandemia ne-a adus în situaţia de a gestiona metode noi de furt. Îmi pare rău că trebuie să spun, dar cazurile de fraudă au crescut foarte mult în acest an şi ne-am întrebat ce se întâmplă.
Motivul este că, în afară de ‘specialiştii’ locali, cu care deja începuserăm să gestionăm problemele, le învăţaserăm metodele, am început să anticipăm paşii lor şi eram oarecum în victorie în lupta asta – şi să ştiţi că mereu în lupta noastră cu frauda am fost sprijiniţi de autorităţile locale, de poliţie, jandarmerie, de toţi cei care ne puteau facilita accesul şi să ne ajute în definitivarea dosarelor – deci faţă de acei clasici ‘jucători’, pe această piaţă au început să apară noi ‘jucători’ ultrapecializaţi în furturi de energie electrică şi în diverse dispozitive foarte sofisticate cu care reuşesc să oprească contoarele, bazate pe telecomandă.
N-o să mă credeţi la ce nivel de tehnologizare s-a ajuns în acest domeniu! Este vorba despre cei întorşi din străinătate, odată cu pandemia, iar cazurile de fraudă au crescut”.
Declarația a fost făcută de Doina Vornicu, director operaţional al CEZ România, și a fost consemnată de noi în acest text:
Și totuși, cât se fură?
CEZ administrează prin Distribuție Energie Oltenia (DEO), rețeaua de distribuție a energiei electrice din județele Teleorman, Argeș, Olt, Dolj, Gorj și Mehedinți. Potrivit ultimelor date din raportul de sustenabilitate al DEO pentru 2020, publicat recent, pierderile totale din rețea în 2020 au fost de circa 804 GWh (consum propriu tehnologic CPT), cea mai mare poarte fiind însă CPT tehnic.
Însă, din acest volum total, 89,85 GWh de energie electrică au reprezentat CPT comercial, adică furturile de energie electrică din rețea.
Adică s-au furat 89,85 milioane de kilowați-oră, în anul 2020, în total din rețeaua DEO. Putem face o estimare a valorii acestei energii neplătite, care, comparativ, ar fi asigurat lejer consumul anual de energie electrică a circa 60.000 de gospodării (am estimat un consum mediu de 125 kWh/lună). Deci s-a furat într-un an cam cât ar consuma un oraș de dimensiuni mici spre medii într-un an.
Pentru a estima pierderea totală, am ales să folosim vechiul preț reglementat pe care îl plăteau clienții casnici din zona de rețea a CEZ, adică 0,66 lei/kWh, cu toate taxele incluse. Rezultă o valoare totală a furturilor de aproape 60 de milioane de lei, adică circa 12 milioane de euro, în anul 2020. De reținut că CPT comercial, adică furturile de energie nu sunt recunoscute de ANRE în calculul tarifului de distribuție, deci suma rămâne pierdere pentru companie.