În plin blocaj al sistemelor informatice din sănătate, în loc să le repare, Guvernul anunţă alte planuri măreţe în următorii şapte ani

Suntem în plin blocaj al sistemului informatic al cardului de sănătate, al reţetei electronice şi al sistemului informatic unic integrat, iar Guvernul anunţă că în următorii şapte ani va face şi alte sisteme IT în sănătate, dar nu spune însă dacă şi cum vrea să îmbunătăţească funcţionarea sistemele deja existente, care se blochează frecvent, încă de când au fost lansate. Vom avea până în 2027 un sistem informatic pentru evidenţa clinică a secţiilor ATI, un alt sistem pentru registrele de sănătate, un sistem IT pentru gestionarea formularelor electronice pentru bilete de trimitere şi concedii medicale, se arată într-un document strategic privind direcţiile în care se va dezvolta sistemul sanitar până în 2027. 
Economica.net - Dum, 15 mart. 2020, 19:19
În plin blocaj al sistemelor informatice din sănătate, în loc să le repare, Guvernul anunţă alte planuri măreţe în următorii şapte ani

Sistemele informatice din sănătate nu funcţionează începând din 10 martie. Sunt blocate sistemul informatic al cardului de sănătate, al reţetei electronice şi despre sistemul informatic unic integrat (SIUI).

Aceste au au funcţionat greoi încă de luni, 9 martie, spun medicii de familie.  

„Funcționarea defectuoasã a platformei SIUI începând din 9 martie a îngreunat activitatea în cabinetele medicilor de familie, a generat întârzieri ale consultațiilor programate și a fãcut dificilă acordarea de consultații pacienților cu afecțiuni acute. Toate acestea în condițiile în care îngrijorarea pacienților, dar și a medicilor fațã de riscul de îmbolnãvire cu COVID 19 este maximă, iar evitarea aglomerărilor umane reprezintă una dintre mãsurile care previn îmbolnăvirea”, au spus medicii de familie reuniţi în Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) pe 10 martie.

După ce medicii de familie au semnalat că sistemele informatice din sănătate sunt blocate, CNAS a trimis un comunicat oficial în care le spune medicilor şi pacienţilor că lucrează la rezolvarea problemei, inclusiv noaptea, şi că, în perioada în care sistemele IT nu merg, furnizorii de servicii medicale trebuie să lucreze offline.

Economica.net a scris pe larg despre acest subiect la acest link. 

Funcţionarea precară a cel puţin uneia dintre componentele platformei informatice din sănătate este o realitate aproape zilnică în cabinetele medicilor de familie, ignorată adesea de oficialii CNAS.

În plin blocaj al sistemelor informatice din sănătate, Guvernul anunţă că are planuri de extindere a sistemelor informatice din sănătate, într-un document strategic privind direcţiile în care se va dezvolta sistemul sanitar în următorii şapte ani. Este vorba despre Planul General Regional de Servicii Medicale pentru perioada anilor 2021 – 2017, actualizat pentru regiunea Nord-Est.

Planurile Guvernului pentru informatizarea sistemului de sănătate până în 2027

„În vederea consolidării informatizării sistemului de sănătate, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicaţiilor (demers iniţiat de MCSI pana la reorganizare) a lansat la data de 1 octombrie 2018 apelul de proiecte cu depunere continuă pentru consolidarea sistemului informatic integrat în domeniul e-sănătății (inclusiv în cel al telemedicinei) și se așteaptă depunerea de proiecte de către MS și CNAS”, se arată în master planul din sănătate.

CNAS va depune următoarele proiecte:

Sistem informatic pentru gestionarea formularelor electronice pentru certificate de concediu medical, bilete de trimitere, scrisori medicale, recomandări pentru îngrijirile la domiciliu şi recomandări pentru dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive;

Sisteme informatice pentru conectarea la dosarul electronic de sănătate (DES) a furnizorilor de servicii medicale pentru specialităţi clinice şi pentru specialitatea clinică medicină fizică şi de reabilitare, de specialităţi paraclinice, a furnizorilor de îngrijiri medicale şi palitative la domiciliu, de servicii medicale de medicină dentară, de dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive şi de consultaţii de urgenţă la domiciliu şi activităţi de transport sanitar neasistat.

  • Acum sunt conectați la DES atât furnizorii de servicii de medicină de familie, cât şi furnizorii de servicii medicale spitaliceşti, urmând ca prin proiectul menţionat anterior să fie conectate la acest sistem informatic şi celelalte categorii de furnizori de servicii medicale, se arată în master planul Guvernului.

CNAS urmează să implementeze şi proiectul Sistem Integrat de Management în Sistemul de Asigurări Sociale de Sănătate.

Proiectul e finanţat prin Programul Operațional Capacitate Administrativã (POCA), iar contractul de finanţare a fost semnat de CNAS în ianuarie 2020.
Valoarea totală a proiectului este de 101,98 milioane lei, din care 85,64 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă acordată de Autoritatea de Management POCA.
Acest sistem va permite elaborarea de rapoarte, analize și studii menite să optimizeze și să consolideze capacitatea decizională a CNAS, prin prelucrarea datelor specifice colectate în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS).

„PIAS cuprinde sisteme create la momente diferite, de echipe diferite, care nu pot fi utilizate pentru a obține o analiză integrată. Cu ajutorul acestui proiect, datele din sistem vor fi convertite, reformatate, renumerotate și sumarizate, astfel încât să obținem o imagine unică a activităților CNAS. Analizele integrate ne vor permite elaborarea de politici publice bazate pe dovezi, care să ne ajute în atingerea unor obiective reale, în interesul asiguraților”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS, cu ocazia semnării contractului de finanţare. 

Ministerul Sănătăţii va depune mai multe proiecte, printre care:

Sistem informatic pentru registrele de sănătate – RegInterMed

  • sistemul va asigura digitalizarea înregistrărilor în domeniul registrelor de sănătate, dezvoltarea şi consolidarea sistemelor informaționale existente și creșterea gradului de interoperabilitate a acestora.
  • Beneficiile acestui proiect vor fi: monitorizarea impactului bolilor populației, fundamentarea politicilor publice de sănătate, planificarea, dimensionarea, monitorizarea și evaluarea programelor naționale de sănătate, cercetarea medicală, monitorizarea și evaluarea sănătății populației.

Sistem informatic pentru evidenţa clinică a secţiilor A.T.I.

Sistemul va asigura un flux optim de ocupare și intervenție la nivelul fiecărei secții ATI, din fiecare spital, atfel încât să se asigure cât mai multe paturi disponibile pentru alte potențiale solicitări. Informaţia vine în contextul în care repartizarea cazurilor urgente și foarte grave care apar în situațiile de Cod Roșu necesită coordonarea și corelarea tuturor paturilor ATI disponibile la nivelul Bucureștiului sau a spitalelor dintr-o regiune.

„Este nevoie ca de la nivelul Ministerului Sănătății să existe situația paturilor ATI la nivel național raportată permanent online ca să se poată coordona și dirija intervenția prin SABIF sau SAJ astfel încât pacienții să fie dirijați exact către unitățile spitalicești care au paturi disponibile în secțiile ATI. Efecte preconizate:economii in actul medical, gestionarea eficientă în situația de Cod Roșu, managementul spitalicesc eficient, reducerea incărcarii birocratice”, spune Guvernul în master planulul antemenţionat.

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis: Ne aflăm într-un moment de cumpănă; să respingem ferm încercările de revizuire a istoriei
Iohannis: Ne aflăm într-un moment de cumpănă; să respingem ferm încercările de revizuire a istoriei
Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Victoriei Revoluţiei, că România se află "într-un moment de cumpănă" şi trebuie să respingă ferm......
China denunţă ajutorul militar puternic al SUA pentru Taiwan
China denunţă ajutorul militar puternic al SUA pentru Taiwan
Beijingul a declarat duminică că se opune "ferm" noului ajutor american de 571 de milioane de dolari acordat pentru apărarea ...
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat sâmbătă numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a lui ...
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea ...