În plin faliment, bulgarii de la Euroins vor să vândă iar RCA șoferilor din România. Când ar putea începe

Euroins AD, firma mamă a falimentarei Euroins România, a început demersurile pentru a reintra pe piața RCA din România. Printr-o firmă locala, Phoenix, societatea este deja activă pe zona asigurărilor de garanții, un segment pe care în România există un deficit major de ofertă. Dacă nu se găsesc pârghii de discuții cu autoritatea din Bulgaria, sunt mari șanse ca Euroins să revină pe RCA chiar de anul viitor, deși în România au lăsat o gaură de 400 de milioane de euro.
Şerban Buşcu - joi, 19 sept. 2024, 22:15
În plin faliment, bulgarii de la Euroins vor să vândă iar RCA șoferilor din România. Când ar putea începe

Fără să își deschidă măcar o sucursală în România, așa cum au făcut Axeria Iard sau Hellas Direct, societatatea mamă a Euroins România a început demersurile pentru a vinde iar RCA șoferilor români, conform datelor Economica. Bulgarii, în numele Euroins AD, au depus deja cerere pentru a fi înregistrați la Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR), pas obligatoriu pentru a vinde RCA pe teritoriul României.

Citește și: EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”

Potrivit legislației europene, orice firmă de asigurări înregistrată în UE poate vinde asigurări în orice alt stat UE, printr-o simplă notificare, la autoritatea de supraveghere din țara gazdă. Acest lucru se poate face în baza așa numitului pașaport european, prin sistemele FOS sau FOE, pe care le dataliem mai jos.

Euroins AD vrea să intre inclusiv pe RCA prin FOS, sistem care nu presupune nici măcar deschiderea unei sucursale locale.  Euroins AD s-a notificat la ASF încă din 2007, când subsidiara locală încă era activă.

În cazul RCA, procedurile sunt ceva mai complicate, având în vedere că România e membră a sistemului Carte Verde. Mai mult, asigurarea RCA este reglementată printr-o lege dedicată, deci Euroins AD va trebui să respecte unele impuneri ale ASF, cum ar fi să aibă o rețea de inspectori de daună sau o firmă care să se ocupe de acest lucru.

AICI, în partea finală, găsiți ce înseamnă FOS și FOE și care sunt diferențele dintre cele două

Euroins AD e deja în România și garantează lucrări ale statului

Euroins Insurance AD, societate de asigurări notificată din 2007 pentru activități pe pașaport european inclusiv în România, a început să vândă pe piața locală.

Bulgarii din grupul Euroins Insurance revin, astfel, în plin faliment al subsidiarei locale, Euroins România, fost lider în domeniul RCA, societate la care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a identificat un deficit de capital de solvabilitate de peste 400 de milioane de euro, situație confirmată deja de instanța Tribunalului București. De această dată, bulgarii nu vor mai vinde RCA, cel puțin pentru moment, însă vor practica toate celalalte clase de asigurări generale.

Cel mai important lucru pe care orice potențial cumpărător trebuie să îl știe este că, în cazul în care apar probleme cu plata daunelor va trebui să se adreseze autorităților din Bulgaria, pentru că cele din România nu au competențe în cazul firmelor care funcționează pe pașaport european. Mai mult, în caz de faliment, păgubiții nu sunt acoperiți de un fond de garantare, așa cum se întâmplă cu FGA în România, întrucât Bulgaria are o astfel de schemă doar pentru asigurările obligatorii. Nu în ultimul rând, chiar și eventualele petiții vor ajunge la Sofia, ASF fiind doar intermediar, în timp ce procesele se vor desfășura tot în țara vecină, după cum ne explică specialiști în domeniu.

Citește detalii despre afacerile Euroins AD în România, firmă care a început să vândă la puțin timp după ce subsidiara locală a dat faliment, cu datorii de sute de milioane de euro

 

Te-ar mai putea interesa și
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 de milioane de lei
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 ...
Societatea Electrica S.A. anunță investitorii de la Bursa de Valori București că în primul semestru din 2024 a înregistrat un profit EBITDA în creștere cu 6%, respectiv de 35 de milioane de......
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Electrica, funcţie pe care o ...
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia va începe negocierile pentru achiziţia unei a patra fregate Belharra din Franţa pentru a-şi consolida forţele ...
Jiří Truhlář preia funcția de CIO la compania de operațiuni valutare Akcenta
Jiří Truhlář preia funcția de CIO la compania de operațiuni valutare Akcenta
Akcenta CZ, instituție specializată în plăți externe și operațiuni valutare pentru exportatori și importatori, anunță ...