Unul dintre cei mai improtanţi membri din conducerea Petrom este schimbat. Consiliul de supraveghere al OMV Petrom a decis, în urmă cu două săptămâni, înlocuirea lui Gabriel Selischi, membru al directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de bază a companiei româneşti, cea de explorare şi producţie. Selischi va fi detaşat de OMV ca să coordoneze activităţile grupului petrolier din Noua Zeelandă, după cum au declarat penttru ECONOMICA.NET surse din piaţa de energie.
Selischi va fi înlocuit chiar de directorul de operaţiuni din Noua Zeelandă, Peter Zeilinger, care de aproape cinci ani se ocupă de afacerile grupului petrolier de la Antipozi. Zeilinger lucrează în cadrul grupului OMV de 23 de ani, şi a mai ocupat şi în trecut funcţii de conducere în cadrul Petrom, între 2007 şi 2011, chiar înainte de a fi detaşat în Noua Zeelandă. Atunci, s-a ocupat de activele Petrom din zona de explorare şi producţie (director Domestic Assets).
Gabriul Selischi lucrează la Petrom din 2006, după ce a activat ca Senior Manager la Schlumberger şi ca director în cadrul Gemini Consulting. Iniţial intrat pe postul de Director Strategie, Proiecte & Inginerie din cadrul diviziei de explorare şi producţie, a devenit membru al directoratului Petrom din septembrie 2013.
Înlocuirea lui Selischi schimbă structura directoratului Petrom. Până acum, din cei cinci membri ai board-ului, trei erau români: directorul general Mariana Gheorghe, responsabilul pe divizia de gaze Lǎcrǎmioara Diaconu-Pinţea şi responsabilul de activitatea de explorare şi producţie Gabriel Selischi. După înlocuirea ultimului, străinii vor fi majoritari în boardul Petrom, chiar dacă la conducerea companiei va fi tot un român, Mariana Gheorghe. Vor fi trei străini şi doar doi români.
Discuţii cu Gazprom, speculaţii că şi active ale Petrom vor fi transferate ruşilor
Schimbarea vine într-un context delicat. Grupul petroller OMV şi gigantul rus Gazprom sunt în discuţii avansate pentru un schimb de active. Austriecii ar urma să primească o participaţie de 25% la zăcământul de gaze naturale Urengoy din Siberia. În schimb rafinăriile OMV de la Schwechat (Viena), cea mai mare a grupului) şi Burghausen am Inn (Bavaria) ar urma să fie transferate unei companii separate, pentru a permite participarea ruşilor de la Gazprom.
Iniţial s-a spus că schimbul nu va viza niciun fel de activ din România care să fie cedat ruşilor, pentru că statul român, acţionar încă la Petrom, nu ar fi de acord. Ulterior, mai multe publicaţii din România au relatat, citând surse apropiate situaţiei, ca şi rafinăria Petrobrazi de la Ploieşti, singura pe care Petrom o mai deţine în România, ar putea fi cedată ruşilor.
OMV nu a confirmat informaţia. “Am declarat foarte clar că nicio acţiune a OMV – şi în consecinţă a OMV Petrom – nu se află pe masa negocierilor. Orice presupunere legată de schimbul de active este falsă, întrucât suntem la începutul procesului de negociere şi nu s-a luat încă nicio decizie. De asemenea, am mai declarat foarte clar că nu vom renunţa la dreptul de management în niciun activ strategic. OMV Petrom a fost, este şi va fi un activ de bază, iar România rămâne o piaţă-cheie”, a informat compania austriacă într-un comunicat.
Oficialii români au spus doar că vor monitotiza situaţia. “Am luat notă de comunicatul transmis de compania OMV pentru clarificarea aspectelor apărute în presă, în ultima perioadă. Vom urmări atent, în perioada următoare, cele prezentate în comunicat şi vom avea aceste teme pe agenda prioritară de discuţii cu compania mai sus menţionată. OMV Petrom este o companie de succes şi sunt convins că anul 2016 va însemna atingerea unor obiective importante pentru activitatea sa în România”, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu, ca urmare a întrebărilor venite din partea mass-media, pe tema unui posibil schimb de active între compania austriacă OMV şi cea rusă Gazprom.
Petrom este cea mai mare companie din România, din punct de vedere al cifrei de afaceri. Rezultatele sale financiare sunt însă afectate de prăbuşirea preţurilor la ţiţei. Compania a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 999 milioane de lei, în scădere cu 59% comparativ cu cel consemnat în perioada similară din 2014, OMV Petrom a înregistrat pierderi de 43 de milioane de euro în al treilea trimestru.