În plină pandemie, şeful OMS ar internţiona să candideze pentru un nou mandat la conducerea organizaţiei (presă)

În centrul luptei mondiale împotriva COVID-19, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus ar intenţiona să candideze pentru realegerea sa, a informat luni site-ul de informaţii specializat în domeniul sănătăţii, Stat News, citat de AFP şi Reuters.
AGERPRES - lun, 03 mai 2021, 21:27
În plină pandemie, şeful OMS ar internţiona să candideze pentru un nou mandat la conducerea organizaţiei (presă)
Citând un apropiat al lui Ghebreyesus, Stat News asigură că dr. Tedros intenţionează să candideze pentru un al doilea mandat de cinci ani la conducerea OMS. Solicitată luni de AFP să comenteze această informaţie, OMS nu a confirmat-o pentru moment.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a devenit în 2017 primul african care a preluat conducerea acestei importante agenţii a ONU, având ambiţia să o reformeze şi să o facă mai transparentă.

Dar acest specialist în paludism, care în 2017 a câştigat în al treilea tur în faţa britanicului David Nabarro, va rămâne în memorie pentru că a fost la conducerea OMS în timpul pandemiei de COVID-19.

Acuzat de fostul preşedinte american Donald Trump că ar fi gestionat prost combaterea pandemiei şi că şi-ar fi asumat orbeşte linia de apărare a Chinei, el este totuşi susţinut la scară largă de comunitatea internaţională datorită solidarităţii nezdruncinate faţă de ţările defavorizate.

Personalitatea sa prietenoasă, care contrastează cu răceala chinezoaicei Margaret Chan care l-a precedat, îi permite de asemenea să beneficieze de un important capital de simpatie în toată lumea.

Sosirea democratului Joe Biden la Casa Albă, care a readus SUA în cadrul OMS, a favorizat diminuarea criticilor la adresa lui.

Licenţiat în imunologie şi doctor în sănătate comunitară, acest fost ministru al sănătăţii şi şef al diplomaţiei etiopiene este primul director general al OMS care a fost ales.

Anterior, o singură candidatură – propusă de Consiliul executiv al acestei agenţii a ONU – era supusă votului ţărilor.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde de lei, adică aproape 33 de miliarde de euro, potrivit notei de fundamentare......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu va fi însoțită de măsuri compensatorii
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu ...
Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României în ceea ce priveşte ...