În porturile europene au ajuns, în 2024, 17,8 milioane de tone de gaze lichefiate din Rusia

În porturile europene au ajuns anul trecut 17,8 milioane de tone de gaze lichefiate rusești, cu peste 2 milioane de tone mai mult decât în anul precedent, potrivit analiștilor Rystad Energy, scrie Hotnews.
Economica.net - joi, 09 ian. 2025, 13:52
În porturile europene au ajuns, în 2024, 17,8 milioane de tone de gaze lichefiate din Rusia

Datele, care vin la câteva zile după ce Ucraina a oprit fluxul de gaze rusești prin conductele sale, subliniază dependența energetică a continentului de Rusia în ciuda eforturilor UE de a renunța la combustibilii fosili care finanțează fondul de război al lui Putin, subliniază The Guardian.

Jan-Eric Fähnrich, analist în domeniul gazelor la Rystad Energy, a declarat că fluxurile de GNL nu numai că sunt în creștere, ci „la niveluri record”.

Europa și-a redus importurile mari de gaz rusesc prin conducte de la începutul războiului din Ucraina, dar a achiziționat din ce în ce mai multe transporturi de GNL din mai multe țări, inclusiv Rusia. Anul trecut, Rusia a depășit Qatar ca al doilea mare furnizor de GNL al Europei, după SUA.

în 2024, Europa a adus 49,5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc prin conducte și încă 24,2 miliarde de metri cubi pe nave. O parte din GNL va fi revândut altor țări, a adăugat el.

UE își subminează sprijinul acordat Ucrainei și propriile obiective climatice continuând să plătească Rusiei pentru combustibili care, atunci când sunt arși, scuipă particule care încălzesc planeta, acuză activiștii pentru mediu.

De la război încoace, UE a redus cererea de energie și a relaxat normele de construire a turbinelor eoliene și a panourilor solare, însă oamenii de știință afirmă că economia sa nu se curăță încă atât de repede pe cât ar trebui pentru a împiedica încălzirea planetei cu 1,5°C până la sfârșitul secolului.

Datele Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (Crea) , ale cărui cifre diferă ușor de cele ale Rystad, au arătat că importurile în UE de GNL rusesc s-au ridicat la 7,32 miliarde de euro în 2024. Acesta a constatat o creștere anuală de 14% a volumului, care a dus importurile la 17,5 milioane de tone.

„Motivul creșterii este destul de simplu”, a declarat Vaibhav Raghunandan, analist pentru Rusia la Crea. „GNL-ul rusesc este oferit cu o reducere față de furnizorii alternativi. Fără sancțiuni impuse asupra acestui produs, companiile acționează în propriul lor interes și cumpără cantități tot mai mari de gaz de la cel mai ieftin furnizor”.

UE își propune să oprească importurile de combustibili fosili ruși până în 2027, dar a fost reticentă în a sancționa gazul, așa cum a făcut în cazul cărbunelui și al petrolului. În iunie, statele membre au convenit să interzică „transbordarea” de GNL rusesc către țări din afara UE începând din martie 2025. Creșterea recentă a importurilor de GNL rusesc ar putea fi determinată de eforturile de a expedia volume înainte de aplicarea sancțiunilor, a declarat Fähnrich.

Te-ar mai putea interesa și
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group, cel mai mare furnizor de soluții de muncă hibridă din lume, cu mărci precum Spaces și Regus, deschide un spațiu de lucru flexibil de ultimă generație în......
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare și în anii următori
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare ...
Norvegia a exportat o cantitate record de gaze naturale anul trecut, iar volumele ar urma să rămână aproape de acest ...
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus a livrat 766 de aeronave comerciale în 2024 către 86 de clienţi din întreaga lume şi îşi va menţine pentru ...
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor din UE
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor ...
Abordarea UE în ceea ce priveşte plăţile digitale a făcut ca acestea să devină mai sigure, mai rapide şi mai puţin ...