În România e mai uşor să obţii o cutie de antibiotice decontate decât să îţi faci analiza care dovedeşte că ai nevoie de acest tratament

Economica.net
14 02. 2018
625x469_petri_schale_keime_aromaoele_carstens_stiftung_73121200

Peste jumătate dintre antibioticele utilizate în România nu sunt recomandate în baza unor analize microbiologice care să dovedească necesitatea sau eficienţa acestui tratament, estimează Colegiul Pacienţilor. 

Dacă nu vor fi luate urgent măsuri prin care va fi oprit consumul iraţional de antibiotice, sănătatea şi viaţa oamenilor vor fi puse în pericol, atrage atenţia Asociaţia Colegiul Pacienţilor.

În contextul consumului iraţional şi nejustificat de antibiotice din ţara noastră, Colegiul Pacienţilor cere urgent CNAS şi Ministerului Sănătăţii să ia următoarele măsuri:

  • eliminarea restricţiilor de plafon pentru testările bacteriologice şi analize de laborator, cu efect imediat.
  • crearea de urgenţă a unui sistem de raportare a rezistenţei la antibiotice la nivel naţional, după modelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
  • raportarea datelor în sistemul Global Antimicrobial Resistance Surveillance System (GLASS) al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis un avertisment global privitor la implementarea unor măsuri urgente de control al rezistenţei microbiene.
Cele mai frecvente bacterii rezistente la tratamentul cu antibiotice sunt în acest moment: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Salmonella spp.

De exemplu, între 8% şi 65% dintre infecţiile cu Escherichia coli, asociate infecţiilor sistemului urinar, au rezistenţă la Ciprofloxacin, unul dintre cele mai comune antibiotice utilizate la tratarea acestor afecţiuni.

La solicitarea Colegiului Pacienţilor, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus că România nu a transmis date şi nu se numără printre ţările care contribuie la crearea unei baze internaţionale de date, privitoare la creşterea rezistenţei bacteriilor la antibiotice.
România nu este parte din acest raport numit GLASS pentru că nu colectează şi nu furnizează astfel de date, prin urmare în acest moment nu avem informaţii exacte referitoare la consumul de antibiotice din ţara noastră.