În România există aproape 800 de locații publice pentru încărcarea autovehiculelor electrice

28 06. 2021
statie_electrica_cluj_91018600

În ceea ce privește creșterea numărului de stații per regiuni, Muntenia se remarcă în aprilie 2021 cu un avans de 90 de locații față de august anul precedent. Potrivit datelor analizate de specialiștii Lektri.co în intervalul august 2020 – aprilie 2021, numărul de locații publice de încărcare pentru vehicule electrice la nivel național a crescut cu 44%, de la 542, la 782. Topul este dominat de Capitală, în care se regăsesc 158 de locații, urmată de Timiș, cu 53 de locații, Ilfov (42), Cluj (41) și Constanța (40). Cele mai puține locații de încărcare a vehiculelor electrice sunt în Sălaj (o locație), Ialomița (două), Giurgiu (trei), Brăila (trei) și Teleorman (patru).

„Cifrele prezentate reflectă, de altfel, o evoluție direct proporțională cu efervescența economică a centrelor urbane menționate, ceea ce este și normal. Pentru a veni în întâmpinarea cererii crescute din anumite orașe, noi am demarat deja procesul de suplimentare a stațiilor electrice. Astfel, în prezent avem deja 3 hub-uri de încărcare în Timișoara, Pitești și Cluj și vom menține ritmul de implementare a noilor stații în funcție de evoluția cererii”, a decalrat Claudiu Suma, CEO Lektri.co.

Raportat la creșterea per regiuni, cele mai mari cifre s-au înregistrat în Muntenia, unde în opt luni s-au adăugat peste 90 de noi locații, urmată de Transilvania, cu 60 de locații, respectiv Banat și Dobrogea, cu câte 20 de noi locații. Cea mai mică creștere a fost în Maramureș, cu doar trei noi locații de încărcare. În intervalul menționat s-au remarcat câteva județe care au avut o creștere de peste 10 locații: Cluj, Constanța, Brașov, Ilfov, București și Timiș.

Deși în Capitală se regăsesc cele mai multe stații, creșterea înregistrată a fost de doar 16%.

Cele mai multe locații de încărcare a vehiculelor electrice cu acces liber aparțin de supermarketuri (143), retaileri (125) sau sunt locații publice (101), însă pot fi găsite și în spațiile hotelurilor (97), companiilor private (81), benzinăriilor (73), restaurantelor (25), service-urilor auto (7) sau în spații personale ale conducătorilor auto (19).
Preponderent, s-a observat o evoluție a numărului de locații de încărcare EV în zona montană, dar și aproape de mare. Astfel, la pensiunile sau hotelurile din județul Brașov se pot regăsi cele mai multe locații care dețin stații de încărcare (16), urmate de cele din Constanța (10), București (7), Prahova (6) și Cluj (6).

Citește și: https://www.economica.net/enel-a-pus-72-de-statii-de-incarcare-a-masinilor-electrice-la-magazine-mega-image_519217.html

Surse de date analizate: plugshare.com și booking.com.

Despre Lektri.co

Compania Lektri.co a fost înființată în 2018 la Timișoara și numără în prezent 20 de angajați. Compania oferă soluții de încărcare a mașinilor electrice pentru utilizatorii casnici, companii care doresc să implementeze stații de încărcare pentru angajați și domeniile HORECA și retail. Firma este un partener cu soluții 360°, care oferă sprijin în toate fazele proiectului, de la consultanță și instalare până la mentenanță și extindere. Unitățile LEKTRI.CO sunt utilizate în România, Serbia, Polonia, Germania, Franța și Italia.

Citește și: https://www.economica.net/statiile-tesla-supercharger-vor-permite-si-incarcarea-vehiculelor-putand-alte-marci_519104.html