În România, un manager de fermă din trei este femeie. Suntem în topul clasamentului european

15 03. 2021
femei_49170000

Mai mult de o treime dintre managerii de ferme din România sunt femei. Suntem a treia țară din UE din acest punct de vedere, după Lituania și Letonia.

Numărul de femei în agricultură a crescut încet în ultimii ani, iar cele mai recente date Eurostat sugerează că, în medie, 29% din fermele din UE sunt gestionate de o femeie. Diferențele sunt însă considerabile între țări și variază de la 45% în Lituania la 5% în Olanda. În Malta, Germania, Danemarca și Olanda, proporția femeilor care gestionează fermele nu depășește 10%.

În România, 34% dintre managerii de ferme sunt femei, ceea ce ne plasează pe poziția a treia în UE.

“Atragerea următoarei generații de fermieri din Europa se dovedește a fi o provocare cheie. Sectorul agricol european este dominat de o populație mai în vârstă și acest lucru este cu siguranță adevărat atunci când vine vorba despre managerii femei- datele actuale arată că doar 4,2% dintre fermierii de sex feminin au vârsta sub 35 de ani. Având în vedere că 42% dintre femeile care lucrează în agricultură au peste 65 de ani (spre deosebire de doar 29,2% pentru bărbați), există potențialul creșterii decalajului de gen în agricultură în anii următori”, se arată într-un raport al Comisie Europene.

Potrivit raportului “She Figures 2018”, femeile cu doctorat în agricultură, silvicultură, pescuit și veterinare au reprezentat 59% din totalul studenților în 2016. Cu toate acestea, aceste cifre sunt distribuite inegal atunci când se analizează statele membre, variind de la 33% la 100%. În general, femeile de știință sunt slab reprezentate în domeniul cercetării. Cu toate acestea, există femei de succes care lucrează în știință și pot inspira următoarele generații de femei și fete în cercetare.

Citește și: