În seara de 2 martie 2025 va avea loc cea de-a 97-a ediție a galei Premiilor Oscar. Care sunt nominalizările?

La 2 martie 2025 este programată ceremonia de decernare a Premiilor Oscar, ajunsă la ediția cu numărul 97. În cadrul evenimentului, găzduit de Teatrul Dolby, din Hollywood, Los Angeles, Academia Americană a Artelor și Științelor Filmului va premia, în cadrul a 23 de categorii, cele mai reușite producții cinematografice ale anului 2024, conform oscars.org.
AGERPRES - D, 02 mart. 2025, 09:30
În seara de 2 martie 2025 va avea loc cea de-a 97-a ediție a galei Premiilor Oscar. Care sunt nominalizările?

Gazda ceremoniei este, în premieră, comedianul și prezentatorul TV Conan O’Brien. Regizorul spectacolului este britanicul Hamish Hamilton. Nominalizările au fost anunțate la 23 ianuarie, la Teatrul Samuel Goldwyn din Beverly Hills, de către actrița Rachel Sennott și actorul Bowen Yang.

Lungmetrajul ‘Emilia Pérez’ concurează la cele mai multe categorii, în număr de 13, apoi ‘The Brutalist’ și ‘Wicked’, fiecare cu câte 10 nominalizări.

‘Emilia Pérez’ este cel mai nominalizat film de limbă străină din istoria Oscarurilor, depășind recordurile reușite de ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’ (2000) și ‘Roma’ (2018), fiecare cu câte 10 nominalizări.

Actorul Timothee Chalamet, în vârstă de 29 de ani, a devenit cel mai tânăr actor nominalizat de două ori la categoria Cel mai bun actor în rol principal, performanță ce a mai fost trecută doar în dreptul lui James Dean, în anul 1957.

Regizoarea franceză Coralie Fargeat a devenit a noua femeie din istorie nominalizată la categoria Cel mai bun regizor. Pelicula ‘I’m Still Here’ este prima de limbă portugheză nominalizată pentru Cel mai bun film.

Actorul de origine română Sebastian Stan a primit o nominalizare pentru cel mai bun actor cu rolul lui Donald Trump din filmul ‘The Apprentice’.

Cel mai bun film va fi desemnat dintre următoarele: ‘Anora’, ‘The Brutalist’, ‘A Complete Unknown’, ‘Conclave’, ‘Dune: Part Two’, ‘Emilia Pérez’, ‘I’m Still Here’, ‘Nickel Boys’, ‘The Substance’ și ‘Wicked’.

Cel mai bun regizor va fi ales dintre următorii cinci: Sean Baker pentru ‘Anora’; Brady Corbet pentru ‘The Brutalist’; James Mangold pentru ‘A Complete Unknown’; Jacques Audiard pentru ‘Emilia Pérez’ și Coralie Fargeat pentru ‘The Substance’.

Cei cinci actori intrați în competiția pentru Cel mai bun actor în rol principal sunt: Adrien Brody pentru rolul Laszlo Toth din ‘The Brutalist’; Timothee Chalamet pentru rolul Bod Dylan din ‘A Complete Unknown’; Colman Domingo pentru rolul John Whitfield din ‘Sing Sing’; Ralph Fiennes pentru rolul cardinalului Thomas Lawrence din ‘Conclave’ și Sebastian Stan pentru rolul Donald Trump din ‘The Apprentice’.

Cea mai bună actriță în rol principal va fi desemnată dintre: Cynthia Eerivo pentr rolul Elphaba Thropp din ‘Wicked’; Karla Sofia Gascon pentru rolurile Emilia Pérez/Juan Del Monte din ‘Emila Pérez’; Mikey Madison pentru rolul Anora Mikheeva din ‘Anora’; Demi Moore pentru rolul Elisabeth Sparkle din ‘The Substance’ și Fernanda Torres pentru rolul Eunice Paiva din ‘I’m Still Here’, arată www.oscars.org.

Precedenta ediție a galei Premiilor Oscar a avut loc la 10 martie 2024, tot la Teatrul Dolby din Los Angeles. Rolul de gazdă i-a aparținut actorului și prezentatorului TV Jimmy Kimmel. ‘Oppenheimer’, drama de trei ore despre fabricarea primei bombe atomice, în regia lui Christopher Nolan, a confirmat statutul de mare favorită câștigând 7 premii Oscar, printre care și cel pentru cel mai bun film.

Actorul irlandez Cillian Murphy a câștigat premiul pentru cea mai bună interpretare masculină în rolul fizicianului J. Robert Oppenheimer. Regizorul filmului ‘Oppenheimer’, Christopher Nolan, a câștigat premiul pentru regie.

Emma Stone a primit Oscarul pentru cea mai bună interpretare feminină cu rolul unei femei înviate din morți în comedia neagră ‘Poor Things’. Acesta este cel de-al doilea premiu Oscar din cariera actriței, care a câștigat și în 2016 cu rolul din musicalul ‘La La Land’.

La categoriile pentru roluri secundare, premiul Oscar a fost cucerit de Robert Downey Jr. (‘Oppenheimer’) și de Da’Vine Joy Randolph (‘The Holdovers’), ambii actori aflați la primul Oscar din carieră.

În 2023, ceremonia de decernare a Premiilor Oscar s-a desfășurat la 12 martie. Marele câștigător a fost filmul ‘Everything Everywhere All at Once’, regizat de cineaștii Daniel Kwan și Daniel Scheinert. A câștigat șapte trofee, inclusiv la categoria Cel mai bun lungmetraj. Kwan și Scheinert au triumfat la Cea mai bună regie.

Brendan Fraser a fost recompensat cu Oscarul pentru cel mai bun actor în rol principal, grație interpretării sale din lungmetrajul ‘The Whale’. La rândul său, Michelle Yeoh a câștigat premiul la categoria Cea mai bună actriță în rol principal, pentru prestația din filmul ‘Everything Everywhere All at Once’.

Filmul german ‘All Quiet on the Western Front’, regizat de Edward Berger, a fost desemnat Cel mai bun lungmetraj internațional.

În 2022, gala Premiilor Oscar a avut loc în ziua de 27 martie 2022. Lungmetrajul ‘CODA’ a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film. Jessica Chastain a triumfat la categoria Cea mai bună actriță în rol principal, grație interpretării din filmul ‘The Eyes of Tammy Faye’, iar Will Smith a fost recompensat cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea sa din lungmetrajul ‘King Richard’.

În 2021, ceremonia s-a desfășurat în ziua de 25 aprilie, după ce a fost amânată cu două luni din cauza pandemiei. Marele câștigător a fost lungmetrajul ‘Nomadland’, care a triumfat la categoriile Cel mai bun film, Cea mai bună regie (Chloe Zhao) și Cea mai bună actriță în rol principal (Frances McDormand).

 

Te-ar mai putea interesa și
Curtea de Apel din Paris se pronunță asupra unui mandat de arestare emis de București pentru Prințul Paul de România, condamnat la închisoare pentru trafic de influență
Curtea de Apel din Paris se pronunță asupra unui mandat de arestare emis de București pentru Prințul Paul de România, ...
Curtea de Apel din Paris se pronunță miercuri asupra unui nou mandat de arestare emis de București pe numele Prințului Paul de România pentru executarea unei pedepse cu închisoarea pentru......
Apple a contestat, luni, amenda de 500 de milioane euro pentru încălcarea unor reguli istorice menită să limiteze puterea Big Tech
Apple a contestat, luni, amenda de 500 de milioane euro pentru încălcarea unor reguli istorice menită să limiteze puterea ...
Apple a contestat luni autoritățile de reglementare din UE la a doua cea mai înaltă instanță din Europa, după ce au ...
Băncile din toată lumea investesc sute de miliarde de dolari în termocentrale pe cărbune
Băncile din toată lumea investesc sute de miliarde de dolari în termocentrale pe cărbune
Băncile din întreaga lume au direcţionat peste 385 de miliarde de dolari în termocentrale pe cărbune în ultimii trei ...
Din 1 august un litru de carburant ar putea costa 7,8 lei
Din 1 august un litru de carburant ar putea costa 7,8 lei
Benzina și motorina se vor scumpi semnificativ de la 1 august, când vor crește atât accizele la carburanți, cât și ...