În ultimele săptămâni, prețurile gazelor au crescut din cauza mai multor factori: înrăutățirea condițiilor meteorologice, reducerea producției de energie electrică din surse de energie regenerabilă, scăderea importurilor de LNG în Europa și incertitudinile generate de încetarea exporturilor de gaze rusești prin Ucraina. Prețurile au ajuns la cele mai mari niveluri din ultimele 14 luni.
Tendința ascendentă a prețurilor gazelor a fost însă întreruptă vinerea trecută, iar declinul s-a accelerat ieri, când prețul TTF a scăzut sub 48 de euro pe MWh.
În ciuda acestei scăderi, piețele rămân totuți rămân precaute cu privire la posibilele fluctuații ale prețurilor pe termen mediu, în special în lunile de primăvară și vară, când Europa va trebui să își refacă rezervele de gaze, care scad cu cea mai mare viteză consemnată în ultimii șapte ani.
Cu toate acestea, Comisia Europeană a încercat să liniștească publicul, oficialii UE din domeniul energiei subliniind că fundamentele pieței rămân stabile, iar cererea de gaze continuă să fie redusă, cu aproximativ 18% sub nivelurile de dinainte de criza energetică din 2022.
În plus, piața de gaze a internalizat deja a efectele rezilierii acordului de tranzit al gazului rusesc spre Europa prin Ucraina, au declarat oficialii de la Bruxelles.