Producția excepțională de rapiță obținută în acest an agricol a început să se vadă în exporturile către piețele din afara blocului comunitar. În plus, marfa trimisă peste granițe este procesată sau este rezultatul proceărilor. Astfel, în primele zece săptămâni ale anului comercial 2021/2022 ce a început în data de 1 iulie, România a exportat 32.930 de tone de șrot de semințe de rapiță, preparat folosit ca aliment pentru animale. Este, conform datelor Comiei Europene, cea mai mare cantitate exportată de statele membre. Spre comparație, Germania, a doua țară exportatoare, a vândut 32.374 de tone, iar Franța aproximativ 8.400 de tone. Cele mai mari cantități au ajuns în Elveția (32% din totalul exportat de UE), Norvegia (26%) și Israel (18%).
Per total, în perioada analizată, UE a exportat în jur de 113.700 de tone de făină, ceea ce înseamnă că România a avut o cotă de aproximativ 29%.
Totodată, fermierii și traderii din România au vândut aproximativ 1.220 de tone de semințe de rapiță, din cele 189.600 de tone exportate de UE în total. Nu suntem însă printre marii exportatori, liderul pieței fiind Letonia care a trimis peste granițele UE peste 65.500 de tone. De asemenea, dacă ne uităm la produsele procesate, România s-a remarcat și pe piața făinei de soia cu exporturi de aproximativ 15.400 de tone.
România a exportat doar 19 tone de ulei de rapiță.
Producții record în 2021
2021 a fost pentru fermierii care au pariat pe rapiță cel mai bun an din 2007 încoace. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, producția medie a fost de 3.022 kg/ha, datorită soiurilor folosite, aplicării tehnologiei adecvate cât și a condițiilor agro-meteorologice favorabile. A rezultat o cantitate totală estimată la 1,33 milioane de tone. Suntem astfel al patrulea producător european după Germania (3,75 milioane de tone), Franța (3,2 milioane de tone) și Polonia (2,9 milioane de tone). Aceasta cu mențiunea că, pentru România, Comisia Europeană estimează o producție de 1,27 milioane de tone.
Care este șansa României
Conform Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), producția de semințe de rapiță a UE din anul comercial 2021/2022 este prognozată la 17,2 milioane de tone, cu 4,2 % în plus față de anul de comercializare precedent. Cele mai mari creșteri absolute ale producției au fost raportate în România, Polonia, Bulgaria și Finlanda, ceea ce a compensat parțial scăderile de producție din Republica Cehă, Franța și Ungaria. În timp ce România, Bulgaria și Finlanda raportează o creștere atât a suprafeței, cât și a randamentului, sporul de producție din Polonia se datorează în principal suprafeței mărite, randamentul rămânând mai degrabă stabil.
În ceea ce privește făina și uleiul de rapiță, USDA face referiri la marjele de profit mari obținute în anul anterior, ceea ce a impulsionat producția din acest an. Aceste margini semnificative nu se vor raporta însă și anul acesta, apreciază analiștii USDA.
“Nu preconizăm că nivelul de zdrobire din 2021/22 va scădea sub cel din 2019/2020. În prezent, estimăm că va ajunge la 22,3 milioane de tone. Potrivit Tabloului de bord al Comisiei Europene DG AGRI pentru semințe oleaginoase, scăderea prețurilor la uleiul de rapiță a început în iunie 2021 și a continuat în mod constant pe parcursul lunii iulie. Nu se preconizează că această tendință a prețurilor se va schimba semnificativ în lunile următoare. O comprimare mai puțin semnificativă a prețurilor în 2021/22 se va datora în principal scăderilor notabile așteptate în Germania și Franța, cei mai mari producători, dar și din cauza ofertei de rapiță din UE care este în permanență restrânsă”, se arată într-un raport USDA.
Citește și: