Primarul Sucevei, democrat-liberalul Ion Lungu, a declarat că, potrivit Bioenergy, sistarea furnizării agentului termic în sistemul centralizat din municipiu s-a produs pentru efectuarea unui reglaj tehnic, dar nu ştie când va fi reluată, în condiţiile în care există un blocaj financiar cauzat de neplata facturilor.
Lungu a spus că, în prezent, populaţia are datorii de 21 de milioane de lei către firma ce transportă şi distribuie agentul termic, SC Termica SA, care la rândul său are datorii de 12,9 milioane de lei către firma care produce agentul termic, Bioenergy, firmă care nu şi-a achitat facturile către furnizorul de masă lemnoasă.
Primarul a explicat că, deşi există încă masă lemnoasă pentru funcţionarea centralei de cogenerare, aceasta a fost pusă sub sechestru de furnizor pentru datorii de peste un milion de euro.
Totodată, Lungu susţine că, deşi valoarea facturilor nu a crescut în municipiul Suceava, soldul a crescut cu 5,5 milioane de lei în ultimele patru luni. În opinia primarului, sucevenii nu fac o prioritate din a plăti facturile de apă caldă şi căldură în condiţiile în care, în medie, facturile pentru încălzire într-un an, pentru un apartament, sunt cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei.
Lungu a transmis într-o întâlnire pe care a avut-o, marţi, cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari, că se impune plata a cel puţin jumătate din datoriile populaţiei pentru a se relua furnizarea agentului termic.
”Am avut un mesaj foarte clar: fără plată nu va fi apă caldă (…) Fără un efort al populaţiei nu ştiu cum vom rezolva problema. Nimeni nu face acte de caritate. Nu se poate primi un serviciu fără să fie plătit”, a spus Lungu.
Potrivit primarului, municipalitatea mai are de achitat o factură de 1,5 milioane de lei pentru subvenţia la termoficare şi nu mai poate aloca alte sume.
Totodată, primarul a dispus verificări la asociaţiile de proprietari, în urma semnalelor pe care le-a primit potrivit cărora locatarii şi-au achitat facturile la termoficare, dar asociaţiile au făcut alte plăţi şi nu au direcţionat banii către SC Termica SA.
Săptămâna trecută, Bioenergy a informat, printr-o scrisoare, societatea de distribuţie şi transport a agentului termic, SC Termica SA şi conducerea Primăriei că datoriile acumulate pentru serviciile prestate sunt de 12,903 milioane de lei, nefiind achitate facturile din luna decembrie 2013 şi că, dacă această situaţie nu se reglementează, va fi nevoit să sisteze furnizarea agentului termic.
Sucevenii beneficiază din noiembrie 2013 de agent termic în sistem centralizat de la noua centrală de cogenerare pe bază de biomasă, o investiţie a firmei Bioenergy Suceava SRL, având ca acţionar firma Adrem Invest Bucureşti.
SC Termica SA Suceava, care a asigurat până în noiembrie 2013 agentul termic în sistemul centralizat din municipiu, este în insolvenţă de la jumătatea lunii iunie a anului trecut şi asigură, în prezent, doar activitatea de transport şi distribuţie.