În ziua în care Guvernul vrea să dea lege ca să ia banii de la “fiicele” firmelor austriece, cancelarul Austriei vine la Bucureşti

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, vine la Bucureşti vineri, şi se va întâlni cu preşedintele Iohannis şi cu premierul Dăncilă, în contextul în care Austria ne va preda oficial ştafeta la preşedinţia UE în câteva zile. Tor vineri însă, Guvernul ar urma să aprobe deja celebra OUG prin care vor fi lovite cel mai dur băncile, companiile energetice şi cele din telecom. Iar printre marii perdanţi sunt Erste, Raiffeisen şi OMV. Totuşi, OUG nu este pe lista oficială cu actele care urmează să fie adoptate, publicată joi seară de Guvern.
Economica.net - joi, 20 dec. 2018, 19:12
În ziua în care Guvernul vrea să dea lege ca să ia banii de la “fiicele” firmelor austriece, cancelarul Austriei vine la Bucureşti

Președintele României,  Klaus Iohannis, îl va primi vineri, la Palatul Cotroceni, pe  Sebastian Kurz, Cancelarul Republicii Austria, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei.

Vizita are loc în contextul în care, începând cu 1 ianuarie 2019, România va prelua de la Austria Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, arată Instituţia Prezidenţială

În cadrul discuțiilor dintre Preşedintele Klaus Iohannis şi Cancelarul Sebastian Kurz, vor fi abordate teme prioritare aflate pe agenda europeană, precum procesul de reflecție privind viitorul Uniunii Europene, viitorul buget al Uniunii post-2020, procesul de retragere a Marii Britanii din UE, alegerile pentru Parlamentul European.

Tot vineri, la prânz, Sebastian Kurz va fi primit la Guvern de premierul Viorica Dăncilă, unde va avea parte de un dineu oficial, iar la ora 15.30 cei doi vor face declaraţii de presă.

Austria asigură Preşedinţia Uniunii Europene, poziţie care va fi ocupată de România începând cu 1 ianuarie şi este posibil ca vizita să fi fost anunţată de masi mult timp, dar cancelarul austriac soseşte la Bucureşti exact în ziua în care în care Guvernul României vrea să adopte o odonanţă de urgenţă cu măsuri dure pentru mediul de afaceri. Iar cele mai afectate sectoare sunt cel bancar, cel petrolier şi cel al telecomiunicaţiilor.  

Una dintre cele mai importante măsuri vizează o ”taxă pe lăcomie” care să se aplice, de la 1 ianuarie 2019, instituţiilor financiar-bancare, în cazul în care ratele ROBOR la 3 şi 6 luni depăşesc o anumită valoare. „Se propune ca de la 1 ianuarie 2019 să se aplice o taxă pe activele instituţiilor financiar-bancare, denumită taxa pe lăcomie, pentru că este cea mai bună expresie pentru ceea ce se întâmplă azi în România, care se aplică instituţiilor în cazul în care ratele ROBOR la 3 luni şi 6 luni depăşesc o anumită valoare procentuală. Taxa se stabileşte pe baza mediei trimestriale a ratelor ROBOR la 3 şi la 6 luni, atunci când este depăşită valoarea de 1,5%. Acesta este pragul până la care nu se aplică o astfel de taxă”, a explicat ministrul Finanţelot, Eugen Teodorovici.

La o zi după anunţ, băncile din România cotate la Bursă au pierdut până la 20%. Cel mai mare grup bancar din România este BCR, deţinut de Erste Bank, iar o altă bancă de top este Raiffeisen. Acţiunile cele două grupuri s-au depreciat pe pieţele externe, subsidiarele din România nefiind cotate pe piaţa locală. “Deciziile din trecut ale guvernelor din regiunea Europa de Est scot în evidenţă cum acţiunile dintr-o ţară pot avea efecte asupra întregii industrii bancare. Grupurile bancare austriece Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG, care sunt printre cele mai afectate de măsurile din România, au suferit deja pierderi mari de pe urma măsurilor vizând băncile adoptate de autorităţile din Ungaria” scria Bloomberg, după declaraţia lui Teodorovici.

Pe de altă parte, noul pachet de taxe va lovi direct cea mai mare companie petrolieră din România, Petrom, care este deţinută de OMV, cea mai mare întreprindere industrială din Austria, la care cei mai importanţi acţionari sunt statul austriac şi fondul suveran de investiţii din Abu Dhabi.

Compania este afectată direct de intenţia de plafonare a preţurilor la gaze, la 68 de lei MWh, timp de trei ani, aproape jumătate din nivelul preţului de piaţă de la hub-ul autriac de gaze şi mult sub preţul de piaţă din România. În paralel, Petrom este vizată de noi iniţiative parlamentare care vor să sporească şi mai mult taxele pe care compania petrolieră trebuie să le vireze bugetului de stat.

OUG care conţine aceste măsuri trebuia adoptat joi, dar, după mai multe discuţii în coaliţie, va fi adoptat vineri, când va avea loc o nouă şedinţă de Guvern, cel puţin potrivit declaraţiilor de până acum.  Aspru criticat de toate organizaţiile mediului de business, proiectul de OUG nu este însă printre cele de pe lista oficială cu actele normative care ar putrea fi adoptate de Guvern mâine.

Te-ar mai putea interesa și
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
Gigantul chinez al vehiculelor electrice BYD a anunțat că va lansa o nouă generație de baterii „blade” în 2025....
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul ...
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...