INACO: La fiecare 90 de angajaţi în industria globală funcţionează un robot

Marea competiţie globală a robotizării este în plină desfăşurare, astfel că la fiecare 90 de angajaţi în industrie funcţionează cel puţin un robot la nivel mondial, potrivit unui comunicat al INACO remis vineri AGERPRES.
Economica.net - vin, 29 ian. 2021, 07:52
INACO: La fiecare 90 de angajaţi în industria globală funcţionează un robot

„Singapore continuă să fie cea mai competitivă şi automatizată economie a lumii, cu un robot la fiecare 10 angajaţi în industrie. Pentru comparaţie, în industria românească funcţionează un robot abia la 670 de angajaţi, de 8 ori mai puţin decât media UE. Rezilienţa economiei noastre depinde în mod direct de capacitatea de folosire a roboţilor în industrie, de asimilarea noilor tehnologii şi de generarea de soluţii noi, de înţelegerea noilor realităţi. Mulţi nu înţeleg ce se întâmplă, de ce industriile mari şi banii mulţi vin odată cu noile tehnologii. Oponenţii noilor tehnologii pierd mult, iar cei săraci devin şi mai săraci fără noile tehnologii prin îndatorare şi prin slaba calitate a educaţiei. În schimb, câştigătorii sunt deţinătorii noilor tehnologii digitale şi verzi, cu economii productive şi angajaţi cu competenţe digitale avansate care servesc rapid cererea pieţei mondiale”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, densitatea roboţilor în industrie a bătut un nou record mondial, cu 113 roboţi la 10.000 de salariaţi în anul 2019, faţă de 99 de roboţi în anul 2018, arată Federaţia Internaţională de Robotică care a publicat ultimele date statistice oficiale în data de 27 ianuarie 2021.

În topul economiilor cele mai robotizate regăsim Singapore, Coreea de Sud, Japonia, Germania, Suedia, Danemarca, Hong Kong, China Taipei, SUA, Belgia şi Luxemburg (ambele pe locul 10).

„Remarcabil este că 47% dintre roboţii industriali operaţionali la nivel global sunt produşi în Japonia, unde roboţii asamblează alţi roboţi”, se mai spune în comunicat.

Totodată, 38% dintre roboţii industriali care funcţionează în UE se regăsesc în fabricile nemţeşti. Germania este de departe cea mai robotizată economie a Uniunii Europene, cu 346 de roboţi la 10.000 de angajaţi în industrie.

„În industriile robotizate numărul angajaţilor a crescut odată cu numărul de roboţi introduşi în lanţul de producţie. Noile tehnologii vin cu oameni noi, educaţi să creeze şi să interacţioneze cu roboţii şi instrumentele digitale inteligente. Adaptarea la noile meserii este obligatorie pentru generaţiile actuale, iar anticiparea tendinţelor este obligatorie pentru decidenţii publici şi privaţi”, mai susţin reprezentanţii INACO.

Potrivit sursei citate, „tehnologia este astăzi adevăratul diferenţiator de eficienţă economică şi socială, fie ea şcolară, corporativă, instituţională, regională sau naţională.”

„Pandemia a întărit această realitate. Planul de Redresare şi Rezilienţă la care lucrează acum Guvernul României ar trebui să ia în serios această realitate pentru a da o şansă de revigorare industriilor româneşti, iar măsurile prevăzute în Strategia de Digitalizare a Educaţiei – SmartEDU (aflată în dezbatere publică până în data de 15 februarie 2021) pentru introducerea laboratoarelor educaţionale inteligente in şcoli, SmartLab dotate cu kituri robotice, ar trebui să prindă viaţă chiar din anul 2021 pentru a da o şansă tinerelor generaţii”, mai susţin reprezentanţii INACO.

Te-ar mai putea interesa și
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că nouă cetăţeni români care se aflau în insula Mayotte în urma producerii ciclonului Chido au fost evacuaţi la bordul unei aeronave......
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
Agricultura românească a fost marcată în 2024 de fenomene climatice extreme: temperaturi record, secetă pedologică ...
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, s-a plâns sâmbătă de tarifele "exorbitante" şi de gestionarea Canalului Panama ...
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
Programul Alimentar Mondial (PAM) a denunţat duminică faptul că, din luna octombrie, a cerut Israelului de 101 ori să ...