INACO: România, cea mai modestă economie inovatoare din Europa
„Orice strategie de reindustrializare cred că trebuie să înceapă cu evaluarea avuţiei naţionale. Acest indicator al bogăţiei naţionale nu a fost publicat de 30 de ani în România. Nimeni nu poate răspunde la întrebarea: Care este patrimoniul financiar şi nefinanciar al României? Ultima evaluare a avuţiei naţionale a fost oficial făcută în România de Institutul Naţional de Statistică, în anul 1990. Atunci era vorba despre patru trilioane de lei vechi, aproximativ de patru ori şi jumătate mai mare decât PIB-ul României la vremea respectivă. Astăzi, la trei decenii distanţă, niciun lider politic sau privat nu ştie să vă răspundă la întrebarea care este avuţia naţională? Am mai vorbit despre acest subiect… Nu s-a vrut estimarea avuţiei naţionale. De ce? Pentru că nu e prea bine să se ştie cum a evoluat în ultimii 30 de ani, de la un an la altul”, a spus Paul.
Reprezentanta INACO a punctat, de asemenea, faptul că România are, la ora actuală, cea mai modestă economie inovatoare din Europa şi riscă să piardă bani europeni.
„Nu poţi discuta despre o strategie naţională de reindustrializare fără să ataci problema structurală-cheie a capitalului uman şi tehnologiei. Dacă vă uitaţi pe ultimele date disponibile, publicate pe 31 august 2018 de Ministerul Fondurilor Europene, o să vedeţi că am reuşit performanţa „fabuloasă” ca, din 11 miliarde de euro alocate pe exerciţiul financiar 2014 – 2020 pe Capital Uman şi pe Dezvoltare Regională, să avem o rată efectivă de absorbţie de 0,4% pe Capital Uman, şi de 0,8% pe Dezvoltare Regională şi diminuarea decalajelor intra-regionale. Atunci, despre ce hărţi de reindustrializare regională să vorbim? Despre ce fel de calificare şi recalificare profesională pentru a pune în acord nevoia de forţă de muncă? Din acest punct de vedere, mai avem mult de lucru. În perspectiva anului 2020, riscăm să pierdem bani cuveniţi românilor. România are astăzi cel mai mare deficit de cont curent din Europa, după Cipru. Nu e suficient să te lauzi cu creşterea economică, ci ea trebuie să se aşeze pe o bază solidă a producţiei româneşti, dar care să aibă şi un viitor. Or, astăzi, în Raportul global al producţiei viitorului, care analizează sute de economii ale lumii, România este în a doua jumătate a clasamentului global. Vreau să închei cu avertismentul că, astăzi, România este cea mai modestă economie inovatoare din Europa”, a afirmat Andreea Paul.
Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a organizat, miercuri, conferinţa cu tema „Reindustrializarea României – Provocări şi Oportunităţi”.