„Va fi foarte greu să ajungem la un consens cu privire la impunerea unui embargo asupra livrărilor de petrol rusesc sau la impunerea unor taxe, pentru că unele state membre au anunțat deja că vor refuza orice decizie colectivă”, a declarat Josep Borrell într-un interviu acordat publicației francize Le Figaro.
„Din câte știu, în acest moment nu există nicio propunere pe masă cu privire la petrol și gaze”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, care nu se arată așadar optimist în nicun fel referitor la vreo măsură care să poată fi luată și care să reducă livrările de hidrocarburi din Rusia spre Europa.
„Sunt multe părereri, multe propuneri care sunt studiate. Care este cel mai bun mod de a face acest lucru? O taxă? Un embargou? Mulți economiști au spus că cel mai rațional ar fi să se scumpească petrolul și gazul rusesc pentru a se crea un stimulent să căutăm alte surse. Niciuna dintre aceste propuneri nu a primit unanimitatea necesară”, a afirmat Borell.
O interdicție totală a UE asupra importurilor de petrol din Rusia este în discuție de câteva săptămâni, dar există o opoziție consistentă din partea marilor importatori de petrol din Europa. Recent, chiar și secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avertizat UE în legătură cu un embargo imediat complet asupra importurilor de petrol.
Europa trebuie să-și reducă dependența de petrolul și gazele rusești, a declarat Yellen presei, „dar trebuie să fim atenți atunci când ne gândim la o interdicție europeană completă, de exemplu, pentru importurile de petrol”.
Germania este cel mai mare opozant al unui embargo petrolier complet, deoarece primește o parte substanțială a necesarului ei de consum, circa 25%, vine din Rusia. Cu toate acestea, va elimina complet, dar treptat, importurile de petrol din Rusia ”până la sfârşitul anului”, supă a declarat, miercuri, ministrul german de Externe Annalena Baerbock. ”Germania va elimina complet importurile de energie din Rusia (…) Importurile de petrol se vor reduce la jumătate până în vară”, a declarat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock.
Alte țări dependente de importuri sunt, de asemenea, împotrivă – cazul notabil al Ungariei.
Dar chiar dacă toți membrii UE ar fi de acord cu un embargo, formularea și implementarea ar dura luni de zile, potrivit oficialilor europeni. Va duce, de asemenea, la o nouă creștere a prețului petrolului, deoarece un astfel de embargo ar priva piața de peste 4 milioane de barili de petrol rusesc, după cum notează OilPrice.com.
.