Inaugurare cu cântec. Ce probleme sunt la singura autostradă care ar putea fi deschisă circulaţiei în 2016. Reacţia CNADNR

Lucrările pe 15 kilometri din lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva sunt aproape finalizate, această secţiune urmând să fie deschisă circulaţiei până la finele anului, spune Cătălin Homor, directorul general al CNADNR. Alte voci din domeniu ridică însă unele semne de întrebare cu privire la singura bucată nouă de autostradă care ar putea fi dată traficului anul acesta.
Economica.net - mie, 07 sept. 2016, 21:16
Inaugurare cu cântec. Ce probleme sunt la singura autostradă care ar putea fi deschisă circulaţiei în 2016. Reacţia CNADNR

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) intenţionează să inaugureze până la sfârşitul anului circa jumătate din lotul Lugoj-Deva 2, unde lucrările sunt foarte avansate, mai puţin zona de tunele.

„Tunelele sunt proiectate, urmează să fie avizate în CTE şi să scoatem la licitaţie execuţia lor. Dar 15 km până la primul nod rutier sunt realizaţi în proporţie de 95%. Mai sunt chestiuni minore, ceva marcaje, s-a început la parapeţi”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Cătălin Homor, directorul general al CNADNR.

Cei 15 kilometri vor fi în continuarea drumului de la Lugoj, care se află acum în circulaţie, până la primul nod rutier. „Probabilitatea este de aproape 100% să dăm în circulaţie cei 15 kilometri, până la finele anului”, a subliniat Homor.

Lotul 2 din autostrada Lugoj – Deva are o lungime de 28,6 km şi construcţia sa a fost câştigată la licitaţie de către asocierea Salini (Impregilo) – Secol SpA cu o ofertă de 562 de milioane de lei, aproape 50% din cât estimase CNADNR.

Salini Impregilo a lucrat şi pe autostrada Sibiu – Oraştie Lot 3, autostradă închisă la nici un an de la inaugurare după ce au apărut fisuri în asfalt şi care a fost şi demolată parţial între timp.

„Câinii latră, ursul trece!”

Pentru a nu se lovi de aceleaşi probleme ca pe lotul 3 din Sibiu-Orăştie, oficialii de la Drumuri au comandat o expertiză şi pentru lotul 2 Lugoj-Deva. ECONOMICA.NET a relatat în premieră despre concluziile acestei expertize, conform căreia calitatea unor materiale utilizate era „mediocră”.

La patru luni de la aceste dezvăluiri, nu este clar dacă italienii de la Salini au luat sau nu în considerare observaţiile din expertiza contractată de CNADNR, pe care au şi contestat-o în primă fază.

Unele voci din cadrul CNADNR susţin că expertiza a fost „băgată sub preş”, la presiuni guvernamentale.

Se repetă istoria de pe autostrada demolată?

După ce au acuzat fosta guvernare de inagurarea în pripă a lotului 3 din autostrada Sibiu-Orăştie, tehnocraţii par să îi calce pe urme, prin deschiderea în an electoral a jumătate din lotul 2 Lugoj-Deva.

Pe lângă îndoielile legate de calitatea lucrărilor, inugurarea acestui lot pe jumătate ridică şi probleme juridice.

„Recepţia parţială a unor lucrări contravine prevederilor HG 273/1994, privind Regulamentul de recepţie a lucrărilor de construcţii şi instalaţii”, susţine Alin Goga, consilier juridic în cadrul CNADNR.

De asemenea, un raport din octombrie 2015 al Corpului de Control din Ministerul Transporturilor critica decizia CNADNR de a inagura lotul 3 Sibiu-Orăştie, înainte de a fi finalizat în totalitate.

Mai exact, Corpul de control a arătat că preluarea de către CNADNR a bucăţii de autostradă (care ulterior a început să se surpe şi a fost închisă) a presupus „asumarea unui risc nejustificat privind siguranţa circulaţiei”.

Un „risc inutil şi păgubos” îşi asumă şi actualul management al companiei, prin preluarea parţială a lucrărilor de pe lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva, este de părere Alin Goga.

„De ce să nu las constructorul să termine integral? De ce să preiau, să păţesc ca la Orăştie-Sibiu?”, întreabă Goga.

El mai spune că italienii ar putea folosi, într-un eventual proces cu statul, argumentul că au fost forţaţi să predea lucrările înainte de a le finaliza în totalitate.

Pe lângă problemele de ordin tehnic şi juridic legate de inaugurarea pe jumătate a lotului 2 Lugoj-Deva, forumiştii adaugă probleme financiare.

Membrii unui forum de infrastructură se întreabă dacă italienii de la Salini vor fi de acord cu predarea pe bucăţi a lotului construit de ei, până nu îşi iau toţi banii.

Aceştia se mai întreabă dacă valoarea contractului atribuit acestora va fi diminuată, având în vedere că tunelele vor fi scoase separat la licitaţie.

Asociaţia Pro Infrastructură a postat recent o înregistrare video cu stadiul lucrărilor de pe lotul 2 al Autostrăzii Lugoj-Deva.

 

Luna aceasta, oficialii de la Drumuri au anunţat că vor reda traficului lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie, care a fost închis la un an de la inauguare şi parţial demolat.

Tot anul acesta se estimează că vor fi finalizate şi lucrările la tronsonul Gilău-Nădăşelu, însă acesta nu va putea fi deschis circulaţiei decât după ce va fi finalizat şi podul care îl va lega de tronsonul Turda-Gilău, construit de Bechtel.

Update Joi, ora 11:20

Contactaţi de către ECONOMICA.NET, reprezentanţii CNANDR au subliniat că „se are în vedere deschiderea traficului pe o lungime de aproximativ 15 kilometri, cu respectarea legislaţiei în vigoare şi a prevederilor contractuale. Acest lucru se va putea realiza cu acordul tuturor părţilor implicate„.

Întrebaţi cu cât va fi diminuată valoarea contractului atribuit Salini, având în vedere că tunelele vor fi licitate separat, oficialii de la Drumuri au răspuns: „La data prezentei, în ceea ce priveşte proiectul Autostrăzii Lugoj – Deva, Lot 2, se fac demersuri pentru obţinerea Acordului de Mediu revizuit. Având în vedere că până în prezent nu a fost determinată valoarea aferentă lucrărilor impuse prin intermediul Acordului de Mediu revizuit, vă aducem la cunoştinţă faptul că la această dată nu putem estima care va fi valoarea finală a contractului„.

În ceea ce priveşte expertiza care arăta că nu a fost respectat proiectul, reprezentanţii CNADNR au spus că „pe lotul 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva au fost realizate o serie de expertize tehnice”.

„Expertul contractat de către CNADNR SA a prezentat mai multe soluţii atât în cadrul expertizei tehnice, cât şi în cadrul corespondenţei contractuale. Soluţiile de remediere sunt stabilite împreună cu Expertul Tehnic contractat de către CNADNR SA”, au mai spus oficialii de la Drumuri.

Te-ar mai putea interesa și
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în lumina alegerilor din SUA, lumea este în pragul unei noi realităţi şi......
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice ...
Producătorul european de baterii pentru EV-uri, Northvolt, mizează pe finanțări suplimentare care-i vor permite să iasă din faliment până la sfârșitul lui ianuarie
Producătorul european de baterii pentru EV-uri, Northvolt, mizează pe finanțări suplimentare care-i vor permite să iasă ...
Producătorul suedez de baterii pentru vehicule electrice Northvolt a declarat vineri că se așteaptă să primească finanțare ...
Meteorologii spun că România va suferi de secetă doar local în sudul și estul Olteniei
Meteorologii spun că România va suferi de secetă doar local în sudul și estul Olteniei
Conţinutul de apă în sol va înregistra valori scăzute doar local în sudul şi estul Olteniei, în cursul săptămânii ...