Ei au fost repartizaţi în două tabere, prima fiind destinată sirienilor şi a doua afganilor, irakienilor şi celorlalte naţionalităţi, însă unii preferă să se cazeze prin hoteluri ori să-şi improvizeze singuri tabere cu corturi, mai ales în apropierea portului Mitilene, de unde pleacă zilnic două feriboturi către portul Pireu, la Atena.
De altfel, insula Lesbos este pentru aceşti imigranţi doar un punct de trecere în drumul lor către vestul Europei. Drept urmare, ei îşi cumpără bilete pentru a se îmbarca la bordul acestor feriboturi. Conform presei locale, în ultima săptămână au plecat astfel din Lesbos peste 3.000 de imigranţi în fiecare zi, iar pentru ziua de vineri se estimează că vor fi peste 5.000.
Primarul din Lesbos, Spyros Galinos, a propus guvernului grec un set de măsuri prin care să se reducă timpii de aşteptare pentru imigranţi pe insulă, astfel încât aceştia să ajungă mai repede la Atena, următoarea etapă a drumului lor către vestul Europei. Printre propuneri se numără crearea de centre de înregistrare a refugiaţilor de-a lungul coastelor de nord şi de est ale insulei – la aceste centre se pot cumpăra şi biletele de feribot -, accelerarea procedurilor de transfer către Pireu şi închirierea de autobuze care să fie folosite pentru transportul refugiaţilor de la tabere către porturile Mitilene şi Sigri.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului grec a declarat că Grecia se pregăteşte pentru un posibil val de imigranţi şi la frontiera terestră cu Turcia, unde în anul 2012 guvernul grec a ridicat un gard pentru a opri imigranţii ilegali.