În prezent 13% din populaţia Rusiei trăieşte cu venituri sub pragul de sărăcie, procent care înaintea crizei era de 10%, a indicat oficialul rus. Guvernul premierului Dmitri Medvedev a stabilit în luna martie că venitul lunar ce corespunde pragului de sărăcie este echivalentul în ruble al sumei de 155 de dolari. ‘Ne aflăm în faţa unei probleme foarte grave’, a avertizat consilierul preşedintelui Putin, estimând că va fi nevoie de mai mulţi ani pentru a se restabili situaţia de dinaintea crizei provocate de scăderea preţului petrolului şi de sancţiunile internaţionale impuse Rusiei după anexarea Crimeii şi declanşarea conflictului din estul Ucrainei.
Referindu-se la şansele de a depăşi această criză, Andrei Belusov a subliniat că, în pofida diversităţii abordărilor, există un consens asupra ideii că modelul anterior de creştere economică ‘practic s-a epuizat’. ‘Să scoatem (din acest model) peste 1-2% creştere este aproape irealizabil. Şi chiar dacă ar fi posibil nu va aduce nimic bun. Se vor produce noi bule (speculative) şi vom avea apoi o nouă recesiune’, prin urmare trebuie găsite noi căi de creştere şi create noi mecanisme care să permită o creştere economică anuală de 4% a explicat oficialul rus.
‘Există semne că s-a reuşit o anumită stabilizare (a economiei), dar, în acelaşi timp, avem o serie de probleme structurale importante care nu au fost rezolvate (…) Programele anticriză sunt măsuri tranzitorii, avem nevoie de soluţii strategice’, a punctat consilierul economic al liderului de la Kremlin.
Premierul Medvedev a anunţat în luna aprilie un plan anticriză a cărui prioritate pe termen scurt este garantarea plăţii salariilor, pensiilor şi a ajutoarelor sociale, iar pe termen lung realizarea unor reforme structurale care să conducă la diminuarea dependenţei de exporturile de petrol şi gaze naturale. Însă el a admis că încasările bugetare din primul semestru sunt insuficiente pentru a finanţa planul.