Încă o decizie a CJUE împotriva Poloniei. Varșovia a încălcat independența justiției când a forțat transferul unui magistrat critic față de putere
CJUE, cu sediul la Luxemburg, a ajuns la concluzia că Polonia i-a încălcat judecătorului Waldemar Zurek dreptul la apel când a fost înlăturat, fără consimţământul său, din funcţia pe care o deţinea în 2018. Depinde de tribunalele din Polonia să decidă cum vor răspunde la acest verdict, dar UE poate recurge la acţiuni legale pentru a impune măsuri.
Ministrul adjunct al justiţiei, Sebastian Kaleta, a postat pe Twitter că verdictul „încurajează anarhizarea ordinii legale din Polonia” şi că CJUE încearcă să înlocuiască curtea constituţională în supervizarea sistemului judiciar.
Partidul la putere în Polonia, Lege şi justiţie (PiS), a introdus schimbări de mare anvergură la sistemul judiciar, afirmând că este necesar să înlăture vestigiile din era comunistă care s-a încheiat în urmă cu trei decenii.
Opoziţia, alte state UE, SUA şi organizaţiile care monitorizează respectarea drepturilor omului au denunţat schimbările drept o tentativă de a reduce la tăcere vocile critice, de a supune instanţele la mai mult control din partea guvernului şi de a submina mecanismul democratic de control al echilibrului puterilor.
Zurek, care a criticat public reforma judiciară, a fost înlăturat din postul său de la o unitate a unei curţi regionale din Cracovia, sudul Poloniei, şi transferat într-o altă funcţie, din alt loc. Apelul său împotriva deciziei a fost respins.
CJUE a decis că judecătorul care a respins apelul lui Zurek a fost şi el numit printr-un proces care „aruncă îndoieli rezonabile asupra neutralităţii sale” şi este „probabil să prejudicieze încrederea pe care justiţia dintr-o societate democratică guvernată de statul de drept trebuie să o inspire în indivizi”.
Întrucât procesul de alegere a acelui judecător a fost deficitar, respingerea apelului lui Zurek „trebuie declarată drept nulă şi neavenită”.
Depinde acum de tribunalele poloneze să decidă paşii următori, dar Comisia Europeană poate da în judecată guvernul polonez şi să impună penalităţi financiare dacă estimează verdictul CJUE a fost ignorat. Există o decizie dată de Tribunalul Constituțional al Poloniei în data de 14 iulie a.c., în care se statua că măsurile decise de Curtea de Justiţie a UE (CJUE) împotriva reformelor judiciare întreprinse de guvernul de la Varşovia sunt neconstituţionale.
Tribunalul Constituţional a estimat că deciziile CJUE asupra ”sistemului, principiilor şi procedurilor” tribunalelor poloneze ”nu sunt conforme” Constituţiei poloneze.
Polonia a mai sfidat însă și în trecut deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene. Un caz recent care a fost foarte mediatizat a privit hotărârea dată de anul acesta în mai cu privire la închiderea minei de cărbune de la Turow, aflată în apropierea graniței cu Cehia. Praga reclamase la CJUE Polonia din cauza poluării produse de această exploatație. Deși CJUE a decis închiderea minei, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat atunci că nu intenționează să se conformeze acestei decizii.
În data de 20 septembrie 2021, a mai venit o decizie a CJUE referitoare la închiderea minei de la Turow, prin care se stabilea că Polonia e obligată să plătească Comisiei Europene penalităţi de 500.000 euro pe zi pentru încălcarea unei decizii anterioare. Și de această dată. șeful Guvernului polonez a anunțat că va ignora decizia judecătorilor europeni.