Încă o decizie importantă pentru clienții și păgubiții RCA Euroins. Firma falimentară a mai pierdut un apel
Comisia de Apel a Autorităților Europene de Supraveghere (ESA), a decis în unanimitate, în data de 8 iunie 2023, respingerea cererilor de suspendare în recursul formulat de Euroins Insurance Group AD împotriva Autorității Europene pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA). Comisia de Apel a concluzionat că cererile de măsuri provizorii de suspendare trebuie să fie respinse deoarece Euroins Insurance Group nu a reușit să demonstreze că au fost îndeplinite condițiile prevăzute la articolul 10 alineatele (1) și (2) din Regulamentul de procedură al Comisiei de Apel, anunță www.studiifinanciare.ro citând un document EIOPA.
De menționat că, dacă organismul european ar fi decis în favoarea Euroins și procedurile derulate la noi în țară ar fi fost influențate, în condițiile în care raportul EIOPA a fost invocat în instanță în susținerea măsurilor ASF.
Așa cum Economica scria în premieră, la puțin timp după ce ASF a decis să ridice autorizația de funcționare a Euroins găsind un deficit de capital de solvabilitate de peste 400 de milioane de euro (practic compania nu avea sumele necesare pentru a garanta plata daunelor) , EIOPA a finalizat o analiză care arăta că deficitul este chiar mai mare, spre 500 de milioane de euro. Analiza a fost imediat contestată, public și pe căi legale, de către Eurohold și Euroins Insurance Group.
AICI detalii despre concluziile EIOPA și argumentele cu care Euroins le-a contestat
Ulterior apariției raportului, Euroins a pierdut și două procese la Curtea de Apel București prin care cerea suspendarea măsurilor ASF.
Săptămâna trecută, pe 9 iunie, Tribunalul București a decis deschiderea procedurii de faliment la Euroins.
Tribunalul București, decizie crucială în falimentul Euroins. Asigurătorul cu peste 2 milioane de clienți RCA e oficial în lichidare. Când expiră polițele și ce trebuie să știe sutele de mii de păgubiți ca să recupereze daunele
AICI principalele afirmații ale acționarilor Euroins, care contestă decizia ASF
AICI argumentele prin care Euroins susține că a fost victima unei preluări ostile