Potrivit acestor planuri, cererile de deschidere a dosarelor de daună vor fi adresate, în continuare ,companiei Certasig, iar FGA, deși poate primi cereri de plată nu le va putea opera decât după preluarea dosarelor de la Certasig.
Ulterior depunerii cererii de faliment de către ASF, la Tribunalul București, sunt două posibile scenarii:
– Tribunalul București deschide procedura de faliment și nu se face apel . Hotarârea rămâne, deci, definitivă. În acest caz, va fi desemenat un lichidator din lista de practicieni agreați de ASF și va continua procedura. FGA intră automat în comitetul creditorilor, alături de ceilalți creditori ai companiei. De aici, în maximum o lună, Certasig trebuie să predea FGA dosarele de daună. FGA va publica lista cu potențialii creditori de asigurare. După preluarea dosarelor, poate începe plata despăgubirilor sau restituirilor de primă de către FGA.
– Tribunalul București respinge cererea ASF sau Curtea de Apel admite apelul. FGA va respinge toate sumele de plată solicitate de creditorii de asigurare.
Menționăm că Fondul de Garantare a Asiguraților(FGA) este un fond alimentat de către toate companiile de asigurare din România, care sunt obligate să cotizeze 1% din Primele Brute Subscrise (PBS) în cazul asigurărilor generale și 0,4% din PBS în cazul celor de viață. FGA s-a ocupat de plata despăgubirilor și în cazul marilor falimente ale Astra Asig și Carpatica Asig făcând plăți totale de circa 100 de milioane de euro. FGA plătește doar creditorii de asigurare, adică păgubiții rezultați în urma dosarelor de daună neachitate de compania falimentară. De asemenea, la cererea creditorilor, FGA va restitui și partea din primă rămasă în vigoare la data intrării în faliment. Suma de plată se oprește la 100.000 de euro per dosar.
Certasig este o companie mică, nișată, de asigurări. Este una dintre puținele firme locale care mai subscriau asigurări maritime (în special CASCO naval) și asigurări de garanții.
Între timp, fondul britanic care controla Certasig (RCI II) a intrat în lichidare și s-a venit cu varianta unei infuzii de capital de la o societate financiară din Italia, ABC Assevera. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, a urmat falimentul.