Încă o încercare pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă: 30 iunie, noul termen de finalizare a negocierilor cu chinezii

Economica.net
25 04. 2017
unit_1_mcr__main_control_room_big_38087900

30 iunie 2017 este noul termen până la care statul şi investitorii chinezi mai pot negocia cu partea română termenii de realizare a proiectului celor două reactoare nucleare, aşa cum a fost convenit prin memorandumul semnat încă din 2015. Informaţia apare în raportul pe 2016 al societăţii Nuclearelectrica, publicat recent, în contextul în care, la finalul anului trecut, când expira vechiul termen, negocierile au fost blocate pentru că partea chineză a cerut nişte explicaţii clare legate de recuperarea investiţiei în cele două reactoare.

Investiţia în cele două reactoare, începute de România în perioada comunistă, s-ar ridica la 6,4 miliarde de euro. Cele două unităţi, care ar uma să fie construite cu tehnologie canadiană CANDU, ar însemna, acum, cam 13% din consumul naţional de energie electrică al României. La această valoare însă, partenerul chinez trebuie să se asigure că îşi va recupera banii investiţi, cu profitul aferent, din vânzarea pe piaţă a energiei electrice.

Iar, cum energia este mai scumpă decât preţul pieţei (ar costa 80 de euro/MWh, potrivit unor calcule preliminare, peste preţul din piaţă) cineva trebuie să suporte diferenţa, pe toată durata de viaţă a reactoarelor. În ultimul timp, discuţiile s-au purtat pe marginea introducerii a ceea ce se cheamă contractul de diferenţă, adică a unei garanţii că energia se va vinde la un anumit preţ stabilit cu investitorul (care să-i asigure recuperarea profitabilă a investiţiei, denumit strike price). Cum acest preţ este mai mare decât cel de piaţă, restul consumatorilor de electricitate va trebui să suporte diferenţa, dar aceasta este o decizie a Guvernului şi, mai mult, trebuie să obţină acceptul Comisiei Europene.

Negocierile s-au blocat tocmai pe aceste aspecte: care să fie acel preţ, acceptabil pentru investitor dar suportabil pentru consumatori, cum se va vinde energia pe piaţă (România are excedent de generare de electricitate), care să fie valoarea ajutorului de stat

Cronologia unui proiect înţepenit de patru ani

În raportul anual, Nuclearelectrica aminteşte de toţi paşii făcuţi pentru implementarea acestui proiect împreună cu investitorii chinezi:

-In urma procedurii de selectare investitori, in data 9 septembrie 2014, Compania China General Nuclear Power Corporation („CGN”) a fost desemnata Investitor Selectat pentru dezvoltarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda.

-In data de 17 octombrie 2014, s-a semnat Scrisoarea Comuna privind Intentia de Realizare a Proiectului. Negocierile se deruleaza prin intermediul unei Comisii de Negociere sub coordonarea unei Comisii Interministeriale. Membrii Comisiei de Negociere sunt numiti de Ministrul Energiei, iar membrii Comisiei Interministeriale sunt numiti de Primul Ministru. Societatea este reprezentata prin membri numiti in ambele comisii.

-Memorandumul de Intelegere („MoU”) privind dezvoltarea, constructia, operarea si dezafectarea Unitatilor 3 si 4 CNE
Cernavoda a fost aprobat de Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Societatii din data de 22 octombrie 2015. In
data de 9 noiembrie 2015, Memorandumul de Intelegere a fost semnat de conducerea partilor implicate in proiect, respective Societate si CGN.Dupa incheierea MoU, partile s-au aflat in proces de negociere a Acordului de Investitii si Actului Constitutiv („Documentele Investitiei”) ale noii societati de proiect, proces care reprezinta ultima faza a Procedurii de selectie de investitori, in conformitate cu Strategia guvernamentala de continuare a Proiectului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda.

-Guvernul Romaniei a emis in data de 19 ianuarie 2016 Scrisoarea Suport pentru Proiectul Unitatile 3 si 4 CNE Cernavoda.

-In data de 8 mai 2016, in conformitate cu prevederile Art. 11 alin. (3) din MoU, s-a implinit termenul stabilit initial pentru realizarea unui acord asupra Documentelor Investitiei. CGN a notificat partea romana, in data de 5 mai 2016, cu privire la intentia de a continua negocierile asupra Documentelor Investitiei pe parcursul unei perioade suplimentare de 4 (patru) luni.

-In data de 16 mai 2016, Comisia Interministeriala pentru proiectul Unitatile 3 si 4 CNE Cernavoda a aprobat continuarea
negocierilor asupra Documentelor Investitiei pentru o perioada de 4 luni, incepand cu data de 9 mai 2016, cu aplicarea
tuturor prevederilor din MoU. Continuarea negocierilor cu CGN a fost aprobata de catre Guvernul Romaniei in data de 2
iunie 2016.

-In data de 18 iulie 2016 Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor a aprobat continuarea negocierilor
asupra Documentelor Investitiei in aceleasi conditii din MoU pentru o perioada de 4 luni, incepand cu data de 9 mai 2016, cu aplicarea tuturor celorlalte prevederi ale MoU, inclusiv posibilitatea oricarei parti de a inceta MoU fara nici o despagubire printr-o simpla notificare scrisa catre cealalta Parte, in cazul in care nu s-a ajuns la un acord asupra Documentelor Investitiei si in masura in care intarzierea nu a fost cauzata de respectiva Parte.
Prin Hotararea AGEA SNN nr. 8/17.10.2016 s-a aprobat continuarea negocierilor asupra Documentelor Investitiei in aceleasi conditii ca cele specificate in MoU, pana la data de 20 decembrie 2016.

-In data de 20 octombrie 2016 a fost transmisa catre CGN o noua propunere revizuita a Acordului Investitorilor, iar in
perioada 24 octombrie 2016 – 8 noiembrie 2016 s-au desfasurat sesiuni intensive de negociere.

-In data de 10 noiembrie 2016 a fost finalizata lista principalelor aspecte aflate in divergenta, precum si consemnarea aspectelor de escaladat de catre fiecare parte.

-In perioada 6 – 20 decembrie 2016 au avut loc intalniri intre Comisia de negociere si CGN, impreuna cu consultantii celor
doua Parti, pentru clarificarea si reformularea anumitor clauze agreate in cadrul negocierilor. In urma acestor intalniri, in data de 20 decembrie 2016, intrucat nu s-a ajuns la un acord privind Documentele Investitiei, CGN si-a exprimat disponibilitatea de a continua negocierile dincolo de termenul de 20 decembrie 2016.

-In data de 31 ianuarie 2017, Comisia de negociere a avizat propunerea de continuare a negocierilor asupra Documentelor Investitiei in aceleasi conditii din MoU, pana la data de 30 iunie 2017, fiind demarate formalitatile pentru obtinerea unui mandat din partea Comisiei Interministeriale, Guvernului Romaniei si respectiv Adunarii Generale a Actionarilor Societatii cu privire la continuarea negocierilor.

-In data de 6 martie 2017, Comisia Interministeriala a avizat propunerea Comisiei de negociere cu privire la continuarea
negocierilor si inaintarea spre aprobare Guvernului Romaniei a unui memorandum in acest sens. Continuarea negocierilor
poate avea loc dupa aprobarea in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor Societatii.

Astfel, in perioada urmatoare sunt asteptate decizii din partea autoritatilor competente (Ministerul Energiei, Guvernul Romaniei), precum si din partea Adunarii Generale a Actionarilor Societatii care sa conduca la formalizarea continuarii procesului de negociere ce a avut ca ultim termen data de 20 decembrie 2016.