Încă o lovitură pentru piața cash&carry. Penny Market a depășit Selgros la cifra de afaceri, după investiții de 280 de milioane de lei
Magazinele tip cash&carry pierd tot mai mult cotă de piață în fața retailerilor alimentari care se adresează consumatorului final, arată o analiză realizată de ECONOMICA.NET pe baza datelor financiare publicate de companii sau afișate pe site-ul Ministerului de Finanțe.
Conform cifrelor aferente 2019, Selgros, al doilea cel mai mare retailer cash&carry din România, după Metro, a mai pierdut un loc în clasamentul jucătorilor din comerțul alimentar în favoarea grupului Rewe, operatorul magazinelor discount Penny Market. Mai exact, Selgros a înregistrat în 2019 o cifră de afaceri netă de aproximativ 3,83 de milioane de lei, cu 2,9% mai mult decât în 2018 și un profit net de 82,4 milioane de lei, cu 12,6% mai mare decât în 2018.
La rândul său, Rewe România, compania care opera la finele anului trecut 256 de magazine Penny Market, a anunțat o cifră de afaceri de 3,96 miliarde lei, în creștere cu 15% față de anul fiscal precedent. Profitul net al companiai a crescut cu 53,2%, până la 55,1 milioane de lei.
Anul trecut, Selgros, care operează 23 de unități tip cash&carry la nivel național, ajunsese pe poziția a 8-a, după Metro Cash and Carry, dar înainte de Rewe. Momentan, informațiile financiare aferente 2019 pentru Metro Cash&Carry nu sunt disponibile.
Investiții de 280 de milioane de lei
Grupul Rewe a investit în 2019 peste 280 milioane lei în modernizarea și extinderea rețelei de magazine. De asemenea, contribuția PENNY Market la bugetul de stat al României în 2019 a fost de peste 194 milioane lei. „Peste două milioane clienți au vizitat cele 256 de magazine deschise până la finalul anului 2019 în România”, a anunțat compania, printr-un comunicat.
„În 2019, am continuat să ne extindem și am avut rezultate foarte bune la nivel de business. Piața din România este în continuare favorabilă expansiunii, atât în direcția dezvoltării rețelei noastre de magazine, cât și pentru construirea celui de-al patrulea centru logistic. Am început noul an cu provocări nemaîntâlnite anterior, dar întreaga echipă PENNY Market a dat dovadă de reziliență, responsabilitate și curaj și am trecut cu bine de ceea ce sperăm noi să fie cele mai grele luni ale acestui an. Ne uităm cu optimism la lunile rămase din 2020 și ne dorim să ne atingem obiectivul de expansiune, să creăm noi locuri de muncă și să deservim cât mai mulți clienți mulțumiți,” a declarat Daniel Gross, Director General PENNY Market | REWE România.
Vor 20-25 de magazine noi pe an
Planul de expansiune PENNY Market pentru următoarea perioadă vizează deschiderea a 20-25 de magazine anual, astfel încât, în 2025, rețeaua să ajungă la 400 de spații deschise. Investițiile din următorii ani includ și deschiderea celui de-al patrulea centru logistic în regiunea Oltenia, precum și lucrări de modernizare și eficientizare a întregii rețele de magazine existente. Bugetul estimat pentru implementarea acestor proiecte, în următorii șase ani, se ridică la peste două miliarde de lei.
În ceea ce privește politica de personal, retailerul anunță că a implementat un program de creștere a venitului minim net disponibil pentru cei care își desfășoară activitatea în magazine și în cele trei centre logistice de la Ștefăneștii de Jos,Turda și Bacău. Începând cu 1 aprilie 2020, venitul minim net de intrare în companie a crescut la 2.100 de lei, ce include și bonurile de masă. Tot în 2019, echipa s-a extins cu 340 de noi colegi, numărul total ajungând la 4.840 de angajați.
PENNY Market a intrat pe piața din România din anul 2005, având o politică de achiziții axată pe sortimente de la producători regionali și colaborări cu producători locali. În prezent, 80% dintre furnizori provin din România. Compania operează 259 de unități, din care trei au fost inaugurate anul acesta.