Lovitură puternică pentru Bursa din Bucureşti: OMV a fost de acord cu listarea Petrom şi la Londra

OMV a votat decisiv în favoarea listării la Bursa din Londra a Petrom (SNP), prin intermediul certificatelor globale de depozit. Administratorii Fondului Proprietatea (FP) au tras sforile în favoarea listării, interesaţi să vândă cât mai scump şi cât mai mult din pachetul SNP din portofoliul SNP.
Adrian N. Ionescu - mie, 23 sept. 2015, 07:30
Lovitură puternică pentru Bursa din Bucureşti: OMV a fost de acord cu listarea Petrom şi la Londra

La solicitarea Fondului Proprietatea (FP), acţionarii  OMV Petrom (SNP) în frunte cu OMV   au aprobat listarea celei mai mari companii româneşti la Bursa din Londra, prin intermediul  certificatelor globale de depozit (GDR).

Conform regulamentelor şi mecanismelor uzuale în cazul emisiunii de GDR, un acţionar al SNP va putea decide să-şi vândă deţinerile sub formă de GDR-uri, emise de o bancă de investiţii în contul acţiunilor blocate în conturile sale de custodie.

Noii proprietari ai GDR-urilor vor avea toate drepturile aferente deţinerii directe a acţiunilor, cu excepţia proprietăţii propriu zise. Ar putea solicita oricând ;i deţinerea directă a acţiunilor blocate în contul emisiunii GDR-urilor cumpărate, dacă ar avea destule motive s-o facă şi să se înregistreze ca atare în România.

Luate de valul ieftinirilor petrolului, acţiunile SNP s-au iefinit mult la rândul lor, spre nemulţumirea administratorilor de la Franklin Tempelton ai Fondului Proprietatea. Şefii FP îşi doresc să vândă cât mai mult din participaţia FP la Petrom, la un preţ cât mai bun. Franklin Templeton mizează pe faptul că listarea SNP la Londra va stimula creşterea preţului acţiunilor Petrom.

Oficialii Franklin Tempelton sunt interesaţi să arate acţionarilor FP că au făcut tot ce le stă în putinţă pentru a creşte preţul acţiunilor Fondului. Franklin Templeton îşi joacă ultimele cărţi în partida care i-ar putea opri activitatea la FP, având în vedere că nu a îndeplinit unul dintre criteriile de performanţă importante, impuse de fondurile de investiţii acţionare.

FP deţine 18,99% din acţiuile SNP, iar OMV are pachetul majoritar. Statul mai are 20% prin ministerul Energiei, dar reprezentanţii săi nu au făcut niciodată cunoscută atitudinea Statului privind administrarea Petrom.

Înseşi acţiunile FP au fost convertite în proporţie de 30% din total (limita maximă permisă), listate şi tranzacţionate la Londra. După listareaa de la sfârşitul luni aprilie 2014, preţul acţiunilor FP  a crescut  până la maximul absolut (0,95 lei / titlu) octombrie, dar a căzut odată cu piaţă şi mai rău decât aceasta, până la 0,796 lei / titlu în prezent, sub nivelul de dinainte de listarea la Londra.     

Oficialii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) se văd siliţi să deplângă, aparent neputincioşi,  lipsa de susţinere a statului şi să urmărească exodul tranzacţiilor mari, cu cele mai importante titluri de la cota bursei lor, spre pieţele mai vizibile.

Listarea OMV Petrom (SNP) la Londra ar fi fost considerată de însuşi şeful BVB, Ludwik Sobolewski, „o dovadă clară a subdezvoltării pieţei locale de capital. „ASF, statul, BVB şi toate instituţiile pieţei ar trebui să facă eforturi mai mari pentru dezvoltarea bursei”, ar fi declarat Sobolewski.

Şeful BVB a argumentat că, „de regulă, pe o piaţă eficientă şi normală, investitorii globali preferă acţiunile în locul GDR-urilor”. Polonezul, celebru pentru modul în care a scos din anonimat bursa din Varşovia, a declanşat un program de dezvoltare a BVB, ale cărui rezultate nu se pot vedea decât după ani şi numai cu o politică de susţinere adecvată din partea statului.

În acest an însă, înalţii funcţionari guvernamentali au stopat programul de listări a companiilor eligibile şi, în plus, obstrucţionează managementul performant al societăţilor listate. Recent statul a intrat în conflict deschis cu administratorii Electrica (EL), companie devenită majoritar privată după listare, disputa plecând de la numirile politice ale unor manageri regionali.  

Te-ar mai putea interesa și
România a primit undă verde să cumpere Portul Giurgiulești, ieșirea la Dunăre a Republicii Moldova
România a primit undă verde să cumpere Portul Giurgiulești, ieșirea la Dunăre a Republicii Moldova
Guvernul moldovean a aprobat oferta României pentru cumpărarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești....
Washingtonul le cere aliaților săi din zona Pacific să clarifice ce vor face în cazul unui război între SUA și China pentru Taiwan – surse
Washingtonul le cere aliaților săi din zona Pacific să clarifice ce vor face în cazul unui război între SUA și China ...
Pentagonul le cere Japoniei şi Australiei să clarifice ce rol vor juca dacă Statele Unite ale Americii şi China vor intra ...
Întâlnire între șefii diplomațiilor americană și chineză în timpul sesiunuii ASEAN din Malaezia. Ministrul Wang Yi a calificat întrevederea cu Rubio ca fiind constructivă
Întâlnire între șefii diplomațiilor americană și chineză în timpul sesiunuii ASEAN din Malaezia. Ministrul Wang ...
Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a calificat sâmbătă drept constructivă şi echitabilă întâlnirea sa cu secretarul ...
Bolojan: Sunt gata să fac tot ceea ce ţine de mine pentru ca PNL să fie din nou cu numele lui similar cu modernizarea României
Bolojan: Sunt gata să fac tot ceea ce ţine de mine pentru ca PNL să fie din nou cu numele lui similar cu modernizarea ...
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat, sâmbătă, că funcţia de preşedinte al partidului este una ...