Încă o ţară vrea în UE. Bosnia intenţionează să aplice pentru aderare până în iulie

Economica.net
21 02. 2012

Anunţul vine după ce liderii comunităţilor musulmană, sârbă şi croată au pus capăt blocajului politic care a împiedicat realizarea reformelor necesare pentru avansarea spre aderarea la UE şi care a lăsat economia în suferinţă în urma alegerilor fără un câştigător ferm din octombrie 2010.

„Mă aştept să îndeplinim condiţiile pentru înaintarea aplicaţiei de aderare la UE până la 30 iunie”, a spus Bevanda, un economist bosniaco-croat care conduce guvernul central cunoscut sub numele de Consiliul de Miniştri.

Liderii etnici rivali din Bosnia au ajuns în cele din urmă la un acord politic în decembrie care a rezultat în formarea unui guvern central şi în adoptarea a două noi legi considerate esenţiale pentru relansarea planului de aderare la UE.

„Adoptarea legilor privind recensământul şi ajutoarele de stat a fost o mare realizare, însă acum trebuie să le implementăm”, a spus Bevanda. Parlamentul trebuie de asemenea să adopte o lege pentru armonizarea Constituţiei cu standardele privind drepturilor omului din UE, ultima condiţie a Bruxellesului rămasă nerezolvată, a adăugat el.

În urma războiului din 1992-1995, Bosnia s-a împărţit în două regiuni autonome legate printr-un guvern central: Federaţia Croato-Musulmană şi Republica Srpska.

Reformistul Bevanda, care a stabilizat finanţele Federaţiei Croato-Musulmane în timpul crizei din 2008-2009 când a fost ministru de finanţe, a respins predicţiile analiştilor privind politicianismul şi obstacolele din partea entităţilor divizate etnic.

„Atmosfera din Consiliul de Miniştri arată o voinţă pozitivă de a implementa toate lucrurile asupra cărora liderii politici au căzut de acord”, a spus el.

Bosnia se află mult în spatele vecinilor săi balcanici pe drumul spre UE. Croaţia se va alătura blocului comunitar în 2013, Macedonia a obţinut statutul de ţară candidată, iar Muntenegru se aşteaptă să înceapă negocierile de aderare în iunie.

Serbia şi Albania au aplicat pentru aderare, însă nu au primit încă statutul de ţări candidate.