Zhongzhi a solicitat să intre în faliment pe motiv că nu își poate plăti datoriile scadente și că activele sale nu sunt suficiente pentru a-și plăti toate datoriile, a declarat vineri un tribunal din capitala Chinei, Beijing, într-un comunicat.
Instanța a declarat că a acceptat cererea de intrare în faliment a lui Zhongzhi în conformitate cu legea Chinei privind falimentul întreprinderilor.
Înrăutățirea problemelor cu care se confrunta Zhongzhi, un jucător important în sectorul bancar chinez din umbră, care valorează 3 trilioane de dolari, aproximativ cât economia Franței, se adaugă la temerile privind extinderea criza datoriilor imobiliare în sectorul financiar.
Compania, care are o expunere considerabilă în sectorul imobiliar din China, și-a cerut scuze investitorilor într-o scrisoare din noiembrie în care se spunea că este insolvabilă, având datorii de 64 de miliarde de dolari. Poliția din Beijing, unde își are sediul compania, a lansat ulterior o anchetă cu privire la posibile infracțiuni comise de Zhongzhi și a declarat că cercetează „mulți” suspecți implicați în companie.
Zhongzhi nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii transmisă de Reuters.
Sectorul imobiliar este unul foarte îndatorat și a suferit o criză de lichidități începând din 2020. Deficiențele dezvoltatorilor de la sfârșitul anului 2021 au împiedicat creșterea economică și au zguduit piețele globale.
Administratorii de avere ale serviciilor bancare din umbră din China operează în mod obișnuit în afara multor reguli care guvernează băncile comerciale și, în principal, canalizează veniturile din produsele de avere vândute investitorilor de retail către dezvoltatorii imobiliari și alte sectoare.
Semnele problemelor lui Zhongzhi au apărut în iulie, când Zhongrong International Trust Co, o companie de încredere lider controlată de Zhongzhi, a eșuat să facă plățile pentru zeci de produse de investiții.
În august, Zhongzhi le-a spus investitorilor că se confruntă cu o criză de lichiditate și că va efectua o restructurare a datoriei. Conducerea a spus că planul este de „autosalvare” prin restructurare, cu accent pe colectarea datoriilor și lichidarea activelor, dar falimentul este, de asemenea, o opțiune.
Intrarea în faliment ar ajuta grupul să accelereze lichidarea activelor, a spus Ying Yue, avocat la Leaqual Law Firm.
Cu toate acestea, se așteaptă ca procesul judiciar să fie lent, iar investitorii vor avea probabil reduceri considerabile în planul de rambursare și ar putea fi capabili să-și recupereze doar 30% din bani, pe baza cazurilor precedente, a spus Ying.
Luna trecută, Hywin Holdings Ltd., tot un administrator de averi, dar de dimensiuni mai mici, a cărui produse sunt investite în principal în imobiliare, a declarat că nu a reușit să îndeplinească prompt cererile de răscumpărare ale clienților.
Sursa foto: Cnn.com