Lansat în 2017, programul Orange România are în total colaborări cu 16 startup-uri. Aceste colaborări s-au concretizat în trei direcții – soluții folosite de Orange și de clienții săi în colaborări comerciale sau în proiecte pilot, soluții integrate în portofoliul Orange și colaborarea în proiecte europene de cercetare și dezvoltare Horizon 2020 alături de Orange.
Aproximativ 300.000 de euro sunt alocați anual pentru parteneriatele cu startup-urile tech și dezvoltarea soluțiilor acestora.
Cele şase startup-uri nou intrate în programul Orange Fab dezvoltă soluții în domenii precum teritorii inteligente (smart territories), securitate cibernetică sau promovare digitală:
Noile direcții pe care programul Orange Fab le are în vedere sunt rețelele 5G și rețelele viitorului, IoT și obiecte conectate, smart city și mobilitate, fintech, smart retail, media și divertisment, sănătate și mod de viață, oameni și viitorul locurilor de muncă, educație digitală.
„Orange Fab a fost creat cu un scop clar de business, de a veni în întâmpinarea unor nevoi fie din partea clienților, fie a Orange. Acesta este motivul pentru care, la doi ani de la anunțarea primelor startup-uri intrate în program, am simțit nevoia de a extinde direcțiile pe care le avem în vedere. Credem în puterea parteneriatului care poate aduce beneficii de ambele părți. Colaborarea cu startup-urile este pentru noi un element strategic prin care punem la dispoziția clienților noștri tehnologii noi din domenii cheie, unde conectivitatea, fie ea fixă, mobilă sau destinată zonei IoT, este esențială.” a declarat Monica Obogeanu, Startup Programs Manager în cadrul Orange România.
Procesul de selecție pentru programul Orange Fab este deschis pe întreaga perioadă a anului.
Prin Orange Fab, startup-urile primesc acces la cele mai noi tehnologii, susținere pentru dezvoltarea produselor și acces rețeaua de distribuție Orange și Orange Business Services.