Încă trei kilometri din Autostrada Bucureşti-Ploieşti ar putea fi gata pe 12 decembrie, dacă nu plouă şi nu ninge

Încă trei kilometri din Autostrada Bucureşti-Braşov ar putea deschişi traficului până pe 12 decembrie, dacă vor fi condiţii meteo prielnice lucrărilor, a spus pentru ECONOMICA.NET Eduard Hanganu, şeful Consitrans, consultantul lucrării.
Economica.net - mar, 08 nov. 2016, 22:01
Încă trei kilometri din Autostrada Bucureşti-Ploieşti ar putea fi gata pe 12 decembrie, dacă nu plouă şi nu ninge

Cătălin Homor, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a anunţat data de 20 decembrie ca termen pentru finalizarea lucrărilor în vederea deschiderii traficului pe cei trei kilometri din autostrada A3, de la Şoseaua de Centura până în strada Popasului, potrivit Hotnews.ro.

Întrebat dacă acesta este un termen realist, Eduard Hanganu, preşedintele Consitrans, consultantul care se ocupă de proiect, a spus că lucrările ar putea fi terminate şi mai repede, respectiv pe 12 decembrie, dacă vremea va permite acest lucru.

„Dacă vremea e cum trebuie, sunt şanse ca lucrările să fie gata pe 10-12 decembrie”, a spus Eduard Hanganu, precizând că lucrările de finisaje care mai trebuie efectuate nu pot fi executate în condiţii de ploaie şi frig. De exemplu, aplicarea vopselei de marcaj nu se poate face dacă temperatura coboară sub 10 grade.

„Dacă plouă o săptămână, oprim lucrările”, a mai spus Hanganu, menţionând că fiecare zi de ploaie va însemna încă o zi de întârziere.

Problema cu PUZ Voluntari, încă nerezolvată

În paralel cu lucrările de execuţie, încă se lucrează la documentaţia pentru acest proiect.

Dragoş Stelniceanu, arhitectul-şef al Primăriei Voluntari, a spus pentru ECONOMICA.NET că problema cu Planul Urbanistic Zonal (PUZ) încă nu a fost rezolvată. Potrivit acestuia, pentru proiectul autostrăzii mai trebuie obţinut Acordul de Mediu, necesar completării documentaţiei pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire. Stelniceanu estimează că până va fi terminată lucrarea, va fi gata şi PUZ-ul.

Pentru a nu ţine lucrările pe loc din motive birocratice, constructorii ar executa porţiunea de autostradă din Voluntari pe baza autorizaţiei de construire din 2008, obţinută după un PUZ vechi, care însă nu mai este valabil, conform surselor Economica.net.

Octombrie este prima lună în care este menţionat oficial pe site-ul CNAIR, fosta CNADNR, un grad de execuţie pentru acest proiect. Mai exact, acesta este de 6% pentru luna menţionată.

Compania de Drumuri a relicitat în mai 2015 această porțiune din autostradă, după ce în perioada februarie-martie 2015 a făcut recepția lucrărilor pentru tronsonul cuprins între km. 3,32 si 7,4, iar pentru prima bucată a reziliat contractul cu compania italiană Impresa Pizzarotti.

CNADNR a semnat în decembrie 2015 contractul pentru constructia celor 3,3 kilometri din autostrada Bucureşti – Ploieşti care intră în Capitală prin zona Petricani. Contractul de proiectare și execuție a fost atribuit Asocierii Aktor – EuroConstruct Trading 98 şi are o valoare totală de 129,18 milioane de lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată de la bugetul de stat.

Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în februarie anul acesta iar termenul de finalizare este noiembrie 2017, conform contractului. Perioada de garanție acordată lucrărilor este de 48 de luni de la data semnării Procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor.

Deşi valoarea contractului pare mare la prima vedere, circa 30 de milioane de euro pentru 3,3 kilometri, trebuie precizat că sectorul de autostradă in cauză este unul cu câte trei benzi pe sens şi prevede şi realizarea a două poduri pentru autostradă, unul peste strada Popasului şi altul peste calea ferată Bucureşti-Constanța. Pe lângă finalizarea celor două mari noduri incluse în contract (centura Bucuresti şi Moara Vlăsiei), proiectul vizează şi amenajarea unor noduri rutiere la Strada Popasului şi în zona Gherghiței – Petricani.

Traseul autostrăzii începe din strada Petricani – Fabrica de Glucoză, în apropiere de Mobexpert. Este o intersecție în cruce în zona Petricani, apoi proiectul are în vedere construcția unor noduri rutiere în zona Gherghiței și în Voluntari, la Strada Popasului. Nodul rutier din zona Gherghiței face legătura sectorul 2 spre sudul Capitalei. Nodul rutier din zona Petricani asigură legătura cu partea de nord a Bucureștiului. După ieşirea din Capitală, traseul autostrăzii trece în apropiere de localitatea Voluntari, apoi secțiunea se racordează la autostrada deja construită.

Cei 3,3 km de autostradă „urbană” nu vor avea bandă de urgență, dar vor exista trei benzi pentru circulație. De asemenea, constructorul este obligat să realizeze și sistemul de iluminare și să monteze panouri fonoabsorbante pentru a reduce zgomotul, în condiţiile în care această porţiune este aproape de clădiri.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...