Notificarea, obținută întâi de Digi24, arată că Gaz Vest nu poate continua furnizarea din trei motive. Primul este cel invocat de restul furnizorilor care au crăpat deja – creșterea prețului gazelor. Al doilea ține de introducerea mecanismului de plafonare a prețului și de incertitudinea că furnizorii nu își vor recupera integral și la timp costurile suplimentare de la stat. Al treilea, care derivă din al doilea, ar fi atitudinea băncilor, care opresc finanțarea.
Iată integral notificarea:
“Cu regret va informam ca, datorita evolutiei pretului pe piata gazelor naturale din Romania dar si la nivel european, acestea traversand o perioada extrem de dificila, cu o volatilitate extrem de ridicata a pretului (de la 130 RON /MWh la inceputul lunii octombrie la 900 RON/MWh in prezent) dar si a modificarilor legislative adoptate privind plafonarea pretului la gazele naturale furnizate, modificari care datorita neclaritatii privind cine si cand acopera costurile avute de furnizor pentru prestarea activitatii de furnizare au condus la suspendarea de catre banci a tuturor procedurilor de finantare initiate, GAZ VEST SA a fost nevoita sa notifice ANRE suspendarea pe o perioada de 3 luni a activitatii de furnizare.
Conform legislatiei in vigoare clientii GAZ VEST SA vor fi preluati de catre alti furnizori sau de catre FUI, angajatii GAZ VEST SA asigurand tot sprijinul pentru realizarea acestui transfer.
Avand in vedere informatiile aparute in spatiul public, privind modificarile care urmeaza sa fie adoptate in urmatoarea perioada pentru Legea 259 ( ceea ce inseamna ca insusi cei care au elaborat-o, in urma sesizarilor, si-au dat seama de neajunsurile acestei Legi) speram ca neclaritatile invocate de sistemul bancar se vor clarifica astfel incat GAZ VEST SA sa acceseze finantarile solicitate si ca in maxim 3 luni sa revenim in calitate de furnizori ai dumneavoastra.
Va multumim pentru cei 20 ani in care am colaborat si va informa ca pentru transferul catre alti furnizori va puteti adresa la : telefon 0257/348400 sau la email [email protected].
In situatia in care nu solicitati transferul catre alt furnizor,veti fi preluat de Furnizorul de ultima instanta (FUI) desemnat de ANRE,fara costuri de transfer. Va asiguram de tot sprijinul si regretam ca sunteti obligati sa treceti prin aceasta situatie”.
Gaz Vest are circa 27.000 de clienți casnici, potrivit Digi 24. Cel mai probabil, ei vor fi preluați de Engie în calitate de furnizor de ultimă instanță, dacă transferul se va face înainte de 31 decembrie. Întrucât suntem în perioada de aplicare a legislației de protecție a consumatorilor pe timpul iernii, ei vor plăti prețul plafonat de 375 de lei/MWh de gaz.
Engie este desemnat FUI cu cel mai mic preț în decembrie, după ce a fost FUI și în noiembrie. în această calitate, compania a preluat circa 65.000 de clienți, de la furnizorii concurențiali care au renunțat. Este vorba despre Progaz, GecaBuild, Tulcea Gaz, Arovi, Restart, Salgaz, Mehedinți Gaz, Oligopol și Electric&Gas Power Trade.