Un alt nume mare din Rusia apare în dosarul privatizării Oltchim. Dacă Gazprom, monopolul rusesc al gazului, a fost deja anunţat ca fiind interesat de cumpărarea Oltchim, din minuta întîlnirii de luni dintre reprezentanţii Oficiului de Privatizare şi cei ai companiilor care au depus deja o ofertă reiese că şi Rosneft, cea mai mare companie petrolieră de stat din Rusia, ar fi, la rândul ei, interesată de combinatul vâlcean. Firma care reprezintă atât interesele Gazprom cât şi cele Rosneft se numeşte Cimarron Energy.
Cum termenul final de depunere a ofertelor s-a prelungit până pe 20 septembrie ruşii pot, în continuare, să liciteze pentru Oltchim chiar dacă, până, în prezent nu au depus o ofertă. Rosneft este o companie integrată din domeniul petrolier care are venituri anuale de 70 de miliarde de dolari şi o producţie de circa 100 de milioane de tone de ţiţei. Este deţinută de statul rus.
Iată ce scrie în minută:
„Se precizează în mod detaliat şi despre existenţa unor cereri de amânare şi din partea unor investitori primite de OPSPI:
-17 septembrie 2012: Cimarron Energy, un potenţial investitor străin, cu sediul în Europa de Vest, care a cumpărat Dosarul de prezentare şi Caietele de sarcini: documentele au fost disponibile în limba română şi a fost necesară traducerea în limba rusă conform cererii partnerilor Rosneft, Gazpromneft(divizia petrolieră a Gazprom – n.r) şi Gazprom. Din textul solicitării se înţelege că investitorii au luat la cunoştinţă că au fost demarate litigii şi că se doreşte un raport privind aceste litigii. De asemenea, se solicită o prelungire a procesului de privatizare pentru a putea evalua noile documente şi amânarea datei limită pentru o perioadă de 2 săptămâni”,
O amânare a licitaţiei a cerut şi firma românească Pegamont Ploieşti, un investitor care şi-a declarat interesul pentru Oltchim încă de la demararea procedurii de privatizare şi care a formulat şi ofertă neangajată dar şi Dan Diaconescu, alt investitor care doreşte Oltchim.
OPSPI a decis ca 20 septembrie să fie termenul limită de depunere a ofertelor iar pe 21 decembrie se vor deschide plicurile iar oferta financiară cea mai mare va fi declarată câştigătoare. În prezent există patru oferte din partea polonezilor de la PCC SE, Chimcomplex Borzeşti şi Aisa Invest a omului de afaceri Ştefan Vuza şi de la Dan Diaconescu. Privatizarea Oltchim se face prin vânzarea la pachet a acţiunilor şi a creanţelor statului la Oltchim. Teoretic, preţul de privatizare ar trebui să fie de 420 de milioane de euro. Cum însă combinatul are datorii de 320 de milioane de euro la terţi, nu mai are curent şi nici capital de lucru, este de aşteptat ca preţul de licitaţie să coboare drastic.
Câştigătorul va trebui să poarte negocieri separate cu OMV pentru Arpechim Piteşti, furnizorul de materie primă al Oltchim.
De menţionat, că Dan Diaconescu a cerut în justiţie anularea deciziei de privatizare Oltchim prin cesiunea de creanţe. Totodată, omul de afaceri a şi depus o ofertă pentru fabrică şi a cerut şi amânarea licitaţiei.