Concret, AMEPIP nu va mai fi finanțată de la bugetul de stat și va trăi integral din colectarea taxei pe monitorizare. „Începând cu data intrării în vigoare a modificărilor legislative propuse, instituția noastră va avea următoarea sursa de finanțare: „Integral venituri proprii” având cod sursa de finanțare „F”, iar finanțarea cheltuielilor curente și de capital ale AMEPIP va fi asigurată integral din venituri proprii. Veniturile proprii ale Agenției pentru anul 2024 provin din tariful de monitorizare de 0,09% din veniturile totale stabilite prin situațiile financiare anuale ale întreprinderilor publice, aprobate pentru anul precedent, stabilit prin ordin al Președintelui AMEPIP. La data de 15.11.2024, veniturile încasate de AMEPIP sunt în cuantum de 87.952.916,67 lei”, prevede documentul citat. Detalii AICI.
Pentru AMEPIP este esențial să aibă independență financiară inclusiv prin natura sa. Principala funcție a instituției este să se asigure că înpreinderile publice (companii de stat, dar și autorități) se ghidează după principiile de guvernanță corporativă agreate la nivel european și internațional, independența față de stat fiind unul dintre aceste criterii.
Înființarea AMEPIP este unul dintre jaloanele importante în drumul României către aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), considerat cel mai important obiectiv al țării noastre de la intrarea în Uniunea Europeană.
Agenţia pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale cu personalitate juridică în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.
Despre sarcinile AMEPIP, esențiale în procesul de modernizare a companiilor de stat, găsiți detalii AICI.
Citește și: AMEPIP: Salarizarea se face în linie cu toate salarizările la nivelul administraţiei centrale