EXCLUSIV Încă un semn că se scumpește RCA. Decizie bombă la Euroins, cu 2 milioane de șoferi asigurați. A tăiat contractele cu zeci de brokeri

24 01. 2021
1_soferii_din_bucuresti_trafic_capitala_1_07638500

După ce fostul CEO Mihnea Tobescu a fost sancționat de ASF, Euroins ar urma să fie condusă de Tanjia Blatnik, slovena fostă întotătoare de performanță care ocupă în prezent o poziție de consilier în cadrul Euroins, dar care se află în proces de avizare pentru funcția de CEO al companiei. Conform informațiilor ECONOMICA.NET, acest proces este destul de greoi, în condițiile în care Euroins aduce cu întârziere documentele cerute de ASF.

În viziunea lui Blatnik, viitorul stă în vânzările online, pe care compania bulgară ar urma să le dezvolte. Înțelegerile cu cei aproximativ 40 de brokeri au fost denunțate în condițiile în care Euroins dă semne că vrea să scape de RCA, linia de unde provin circa 95% din vânzările sale și să pună în loc asigurări facultative, mai profitabile. Menționăm că pe piață mai există în acest moment doar 220-230 de brokeri.

Contactațí vineri de ECONOMICA.NET, reprezentanții Euroins nu ne-au oferit până în acest moment o poziție oficială. Potrivit unor documente aflate și în posesia ECONOMICA.NET, Euroins și-a anunțat sec partenerii că reziliază unilateral contractele și că sunt deschiși la eventuale negocieri pentru reluarea parteneriatului ” în condițiile reechilibrări portofoliului”.

Teoretic, decizia Euroins este în spiritul planului de măsuri conceput de ASF pentru companie, în cadrul căruia deiversificarea portofoliului reprezintă un capitol important.

Practic, pentru Euroins, care vinde aproape integral prin brokeri, neavând nici rețea proprie și nici un sistem care să îi permită subscrierea online, aceasta este o măsură çurajoasă, chiar surprinzătoare.

Cu un Euroins care face un pas înapoi pe zona RCA și cu un City Insurance care va avea dificultăți să înghită clienții rămași pe dinafară având în vedere că este, la rândul ei, într-o situație dificilă, amendată repetat de ASF și obligată să aducă o majorare de capital substanțială, devine deja clar că o majorare a tarifelor RCA este inevitabilă, mai ales că prețurile nu au mai crescut de cel puțin 4 ani. Menționăm că City și Euroins controlează circa 75% din întreaga piață, această concentrare fiind una dintre marile probleme cu care se confruntă piața și pe care ASF se străduie să o rezolve.

Așa cum ECONOMICA.NET relata și cu alte ocazii, Euroins este într-o perioadă de reașezare, cu măsuri radicale, care au declanșat conflicte cu mai muți actori din lanțul RCA. Printre altele, Euroins a reclamat și service-urile la ANPC, pe motiv că practică tarife prea mari. Detalii AICI.

Pentru brokerii mici vizați , decizia poate însemna chiar sfârșit de drum, în condițiile în care vânzarea de RCA la prețuri avantajoase, adică polițe emise de Euroins sau City Insurance, era obiectul principal de activitate.

Contactați de ECONOMICA.NET brokerii din Patronatul Brokerilor de Asigurare (PRBAR) îndeamnă intermediarii să adere la una dintre organizațiile pieței pentru a putea fi protejați, fie că este vorba de PRBAR sau de UNSICAR, cealaltă organizație din domeniu. PRBAR precizează că membrii săi nu au întâmpinat astfel de probleme cu Euroins sau cu alte companii. 

AICI detalii despre ultimele sancțiuni primite de Euroins, cea mai reclamată firmă de aigurări din România.