„Penuria de semiconductori va perturba grav lanțul de aprovizionare și va limita producția multor tipuri de echipamente electronice în 2021. Turnătoriile cresc prețurile operaţionale și, la rândul lor, companiile de cipuri cresc prețurile dispozitivelor”, a declarat Kanishka Chauhan, analist principal de cercetare la Gartner.
Criza de cipuri a început în primul rând cu dispozitive, cum ar fi cele de gestionare a energiei, dispozitivele de afișare și microcontrolerele, fabricate pe noduri tradiționale în uzine, care au o ofertă limitată. Penuria s-a extins acum și la alte dispozitive, existând constrângeri de capacitate și lipsuri în ceea ce privește substraturile, lipirea cablurilor, materialele și testarea, toate acestea fiind părți ale lanțului de aprovizionare dincolo de fabricile de cipuri. Acestea sunt industrii extrem de standardizate, cu o flexibilitate/capacitate minimă de a investi agresiv într-un timp scurt.
În majoritatea categoriilor, se așteaptă ca deficitul de dispozitive să fie amânat până în al doilea trimestru al anului 2022, în timp ce constrângerile legate de capacitatea substraturilor s-ar putea extinde până în al patrulea trimestru al anului 2022.
Ce pot face companiile producătoare pentru a atenua lipsa cipurilor
Analiștii Gartner recomandă ca producătorii de echipamente originale (OEM) care depind direct sau indirect de semiconductori să întreprindă patru acțiuni cheie pentru a reduce riscurile și pierderile de venituri în timpul crizei globale de cipuri:
Situaţia din Europa
Piaţa este dominată de Asia, dar recentele probleme de aprovizionare au determinat Comisia Europeană să acţioneze.
Astfel, Bruxelles-ul a anunţat că Uniunea Europeană vrea o cotă de 20% din piaţa globală pentru microcipuri, până în 2030, şi a creat o alianţă în încercarea de a spori capacitatea industrială a continentului în domeniul semiconductorilor.
Dar analiştii au dubii că UE va putea reuşi în curând construirea unei unităţi de producţie pentru cipuri. Surse de la Bruxelles care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat recent pentru Reuters că Breton este decis să atragă un producător major de cipuri care să-şi deschidă o fabrică de mare capacitate în Europa, în contextul ambiţiilor Comisiei Europene de a obţine în următorul deceniu acces la cea mai avansată producţie.
Analiştii avertizează că o mare uzină în Europa s-ar putea dovedi o eroare strategică, deoarece continentul, care nu produce smartphone-uri şi alte produse electronice de consum, nu are o piaţă viabilă