Încă un val de scumpiri pentru electronice. Criza de cipuri va dura până în al doilea trimestru din 2022

24 07. 2021
images

„Penuria de semiconductori va perturba grav lanțul de aprovizionare și va limita producția multor tipuri de echipamente electronice în 2021. Turnătoriile cresc prețurile operaţionale și, la rândul lor, companiile de cipuri cresc prețurile dispozitivelor”, a declarat Kanishka Chauhan, analist principal de cercetare la Gartner.

Criza de cipuri a început în primul rând cu dispozitive, cum ar fi cele de gestionare a energiei, dispozitivele de afișare și microcontrolerele, fabricate pe noduri tradiționale în uzine, care au o ofertă limitată. Penuria s-a extins acum și la alte dispozitive, existând constrângeri de capacitate și lipsuri în ceea ce privește substraturile, lipirea cablurilor, materialele și testarea, toate acestea fiind părți ale lanțului de aprovizionare dincolo de fabricile de cipuri. Acestea sunt industrii extrem de standardizate, cu o flexibilitate/capacitate minimă de a investi agresiv într-un timp scurt.

În majoritatea categoriilor, se așteaptă ca deficitul de dispozitive să fie amânat până în al doilea trimestru al anului 2022, în timp ce constrângerile legate de capacitatea substraturilor s-ar putea extinde până în al patrulea trimestru al anului 2022.

Ce pot face companiile producătoare pentru a atenua lipsa cipurilor

Analiștii Gartner recomandă ca producătorii de echipamente originale (OEM) care depind direct sau indirect de semiconductori să întreprindă patru acțiuni cheie pentru a reduce riscurile și pierderile de venituri în timpul crizei globale de cipuri:

  1. Extinderea vizibilității lanțului de aprovizionare – Din cauza crizei de cipuri, este esențial pentru directorii lanțului de aprovizionare să extindă vizibilitatea lanțului de aprovizionare dincolo de furnizor până la nivelul siliciului, ceea ce va fi esențial pentru a proiecta constrângerile și blocajele în aprovizionare și, în cele din urmă, pentru a estima când se va îmbunătăți situația de criză.
  2. Garantarea aprovizionării cu un model însoțitor și/sau preinvestiții – OEM-urile cu cerințe mai mici și cu componente critice trebuie să caute să se asocieze cu entități similare și să abordeze turnătoriile de cipuri și/sau jucătorii OSAT (Outsourced Semiconductor Assembly and Test – Asamblarea și testarea externalizată a semiconductorilor) ca entitate combinată pentru a obține o anumită influență. În plus, dacă scara permite, preinvestirea într-o parte comodă a lanțului de aprovizionare cu cipuri și/sau în turnătorii ar putea garanta companiei o aprovizionare pe termen lung.
  3. Urmărirea indicatorii principali – În timp ce niciun parametru relevant nu va proiecta de unul singur modul în care va evolua situația crizei, o combinație de parametri relevanți poate ajuta organizațiile să se orienteze în direcția corectă.”Deoarece criza actuală de cipuri este o situație dinamică, este esențial să înțelegem cum se schimbă în mod continuu. Urmărirea indicatorilor principali, cum ar fi investițiile de capital, indicele de inventariere și proiecțiile de creștere a veniturilor din industria semiconductorilor, ca un indicator timpuriu al situațiilor de inventariere, poate ajuta organizațiile să rămână la curent cu problema și să vadă cum crește industria în general”, a declarat Gaurav Gupta, vicepreședinte de cercetare la Gartner.
  4. Diversificarea bazei de furnizori – Calificarea unei surse diferite de cipuri și/sau a unui partener OSAT va necesita muncă și investiții suplimentare, dar ar contribui în mare măsură la reducerea riscurilor. În plus, crearea unor relații strategice și strânse cu distribuitorii, revânzătorii și comercianții poate ajuta la găsirea volumului mic pentru componentele urgente.

Situaţia din Europa

Piaţa este dominată de Asia, dar recentele probleme de aprovizionare au determinat Comisia Europeană să acţioneze.

Astfel, Bruxelles-ul a anunţat că Uniunea Europeană vrea o cotă de 20% din piaţa globală pentru microcipuri, până în 2030, şi a creat o alianţă în încercarea de a spori capacitatea industrială a continentului în domeniul semiconductorilor.

Dar analiştii au dubii că UE va putea reuşi în curând construirea unei unităţi de producţie pentru cipuri. Surse de la Bruxelles care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat recent pentru Reuters că Breton este decis să atragă un producător major de cipuri care să-şi deschidă o fabrică de mare capacitate în Europa, în contextul ambiţiilor Comisiei Europene de a obţine în următorul deceniu acces la cea mai avansată producţie.

Analiştii avertizează că o mare uzină în Europa s-ar putea dovedi o eroare strategică, deoarece continentul, care nu produce smartphone-uri şi alte produse electronice de consum, nu are o piaţă viabilă