Încearcă Ponta să readucă politica românească la seara zilei de 2 iulie?
În dosar se afla o scrisoare, aceeaşi pe care Ponta o rupsese în aprilie şi în care Băsescu promitea demisia sa în schimbul revizuirii Constituţiei. Gestul avea loc chiar în ajunul declanşării acţiunilor USL care în nu mai puţin de trei zile au dus la suspendarea din funcţie a lui Traian Băsescu. Ce a urmat ştie o lume-ntreagă, iar vâltoarea evenimentelor a făcut ca momentul din ajunul zilei de 3 iulie să fie dat uitării.
Se pare însă că pe scrisoare nu s-a aşezat nici praful şi nici nu a avut soarta celei din aprilie. Probabil că este intactă, în acelaşi dosar roşu, şi lecturată la o dată recentă. Iar potenţialul său de negociere reevaluat de către destinatar.
Marţi, 21 august, la trei ore după ce Curtea Constituţională i-a reînnoit buletinul de Cotroceni lui Traian Băsescu, Victor Ponta, între declaraţiile politice pe tonul aşteptat contextului politic actual, a dat şi o ştire. Fără a aminti măcar voalat de scrisoarea lui Băsescu, premierul a anunţat că pregăteşte o „amplă reformă constituţională”. O amplă reformă despre care nu a pomenit până la verdictul Curţii şi în privinţa căreia nici acum nu a fost prea generos în detalii. A trasat câteva principii generale, nu a dat un termen până la care să fie elaborat proiectul de revizuire a legii fundamentale şi a evitat abil să dezvăluie dacă va cuprinde şi măsurile aprobate la referendumul din 2009 (Parlament unicameral şi 300 de parlamentari), iniţiat de Traian Băsescu.
Anunţul lui Ponta s-a amestecat printre numeroasele declaraţii şi acuzaţii din această zi. Este în fond doar o declaraţie de intenţie. Şi câte astfel de intenţii anunţate nu au rămas în acest stadiu?
Mesajul premierului ar putea fi însă ţintit. Este probabil răspunsul către Traian Băsescu la scrisoarea din dosarul roşu primit în 2 iulie, o invitaţie la negociere cu locatarul legal de la Cotroceni, dar cu legitimitate contestată.
Condiţiile politice nu mai sunt însă cele din 2 iulie, războiul lasă urme şi armele încă nu au fost depuse. Părţile nu par dispuse să încheie prea curând un armistiţiu, iar prezidenţiabilul oficial din tabăra politică ce a decis suspendarea devine tot mai vehement în discurs şi face apel după apel pentru ca soluţiile să vină prin presiunea în stradă.
În plus, nu se ştie dacă cel care a lansat provocarea „demisie contra Constituţie” mai este dispus acum la un asemenea compromis. Ponta a făcut mutarea. Băsescu o va face?