Incendii de vegetaţie în apropierea oraşului croat Dubrovnik, populară destinaţie turistică la Marea Adriatică

Pompierii se luptau marţi seară cu un incendiu de vegetaţie izbucnit la sud de oraşul croat de pe coasta Mării Adriatice Dubrovnik, pe fondul vânturilor puternice dinspre sud, care au împiedicat intervenţia aeronavelor şi au provocat detonarea unor mine de teren, potrivit presei locale, informează Reuters.
AGERPRES - mie, 26 iul. 2023, 10:01
Incendii de vegetaţie în apropierea oraşului croat Dubrovnik, populară destinaţie turistică la Marea Adriatică

”Un vânt dinspre sud cu forţa unui uragan care s-a abătut asupra cantonului Dubrovnik-Neretva a alimentat un incendiu extins, declanşat în spaţiu deschis, în regiunea comunităţii Dubrovnik Plat”, a precizat Comunitatea pompierilor croaţi (HVZ) pe pagina sa de internet.

Regiunea afectată de incendiu se află la o distanţă de doar 12 kilometri de oraşul mediteraneean Dubrovnik, o destinaţie turistică de top din Croaţia.

Circa 130 de pompieri de pe întreg teritoriul ţării au fost mobilizaţi în lupta cu flăcările, în timp ce două aeronave Canadair, mobilizate în timpul dimineţii în locuri din apropiere, au fost nevoite să se întoarcă din drum din cauza vânturilor puternice, a precizat HVZ.

”În acest moment, clădirile nu sunt ameninţate”, a mai precizat organizaţia.

Publicaţia locală Du List a relatat că incendiile au cauzat detonarea unor mine de teren rămase din războiul anilor 1990 pe un deal din apropiere, Petraca, însă HVZ nu a putut să confirme această informaţie.

Un alt incendiu de vegetaţie a izbucnit marţi în cantonul Split-Dalmaţia, unde 65 de pompieri şi trei aeronave pentru stingerea incendiilor se luptau cu flăcările.

Tot marţi, două persoane s-au înecat şi mai multe au fost rănite în ţara vecină Muntenegru, după ce vânturi puternice au lovit zona de coastă, au precizat autorităţile portuare din oraşele Ulcinj şi Petrovac.

Europa se confruntă cu efectele vremii caniculare după ce iunie 2023 a fost cea mai călduroasă lună iunie din istoria de 174 de ani a măsurătorilor meteorologice. Luna iulie 2023 ar putea, la rândul ei, să stabilească un record similar.

Te-ar mai putea interesa și
Elon Musk „a explorat” modalităţi de înlăturare a premierului britanic K. Starmer înaintea următoarelor alegeri – Financial Times
Elon Musk „a explorat” modalităţi de înlăturare a premierului britanic K. Starmer înaintea următoarelor ...
Miliardarul Elon Musk a purtat discuţii private cu aliaţi despre înlăturarea din funcţie a premierului britanic Keir Starmer înaintea următoarelor alegeri generale din Marea Britanie, a......
Finlanda interzice privatizarea furnizării de apă din motive de securitate
Finlanda interzice privatizarea furnizării de apă din motive de securitate
Guvernul finlandez a propus ca municipalităţile să nu aibă voie să vândă către investitori privaţi facilităţile ...
După ce a beneficiat de aprovizionare gratuită cu gaze și curent electric, Transnistria e în fața unui coșmar. Nu are nicio resursă energetică
După ce a beneficiat de aprovizionare gratuită cu gaze și curent electric, Transnistria e în fața unui coșmar. Nu are ...
Locuitorii din Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, resimt din plin oprirea livrărilor de gaze ...
Investiţiile BERD au atins un nivel record de 16,6 miliarde euro în 2024
Investiţiile BERD au atins un nivel record de 16,6 miliarde euro în 2024
Investiţiile realizate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au crescut cu 26% în 2024, până ...