Incendiile de pădure afectează opt judeţe
ARGEŞ
În judeţul Argeş, incendiile de pe Vârfurile Netotu şi Roşu din masivul Făgăraş s-au extins. În această zonă arde vegetaţie uscată din golul alpin, plantaţie de puiet de brad, pădure de conifere şi resturi de exploatare forestieră pe o suprafaţă ce însumează aproximativ 630 hectare, existând în continuare pericolul de extindere a focului. Incendiul semnalat pe Vârful Negoiu este sub control, zona rămânând sub supravegherea unui angajat al ocolului silvic, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).
Un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie a survolat, joi, zona pentru recunoaştere aeriană, iar vineri intervine şi prin aruncare de substanţe stingătoare.
„Pentru evaluarea detaliată a evoluţiei incendiilor din Munţii Făgăraş a fost solicitată furnizarea de imagini prin satelit, de mare rezoluţie, Centrului de Informare şi Monitorizare în situaţii de urgenţă, al Uniunii Europene. Solicitarea a fost validată şi acceptată”, a precizat IGSU.
HARGHITA
În judeţul Harghita, pompierii militari intervin pentru lichidarea şi supravegherea incendiilor de resturi de exploatare forestieră, puiet regenerat şi păşune alpină din comunele Căpâlniţa, Sânsimion şi Subcetate, reuşindu-se limitarea arderilor. Un alt incendiu a izbucnit în comuna Gălăuţaşi, pe o suprafaţă de aproximativ zece hectare, arzând resturi de exploatare forestieră. Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă încearcă să mobilizeze cetăţenii din localitate, pentru a interveni împreună la stingerea focului.
BRAŞOV
În judeţul Braşov, pentru localizarea incendiului de pe Vârfurile Berevoiescu şi Ţiganu din Masivul Făgăraş s-au executat spaţii prin defrişare pentru izolarea zonei incendiate, cu lăţimea de şase metri şi pe o lungime de aproximativ doi kilometri. Incendiul a depăşit zona delimitată şi s-a creat un alt spaţiu de izolare a focului. Pentru lichidarea celor două focare din comunele Recea şi Hârseni, autorităţile locale au decis suplimentarea forţelor de intervenţie, astfel încât 280 de persoane vor fi angrenate în această intervenţie, dintre care 100 de pompieri militari.
BOTOŞANI
În localităţile Avrămeni şi Ibăneşti din judeţul Botoşani, 70 de hectare de vegetaţie uscată au fost mistuite, joi, de flăcări, a precizat IGSU.
MARAMUREŞ
În judeţul Maramureş, incendiul semnalat în apropierea localităţilor Moisei şi Săcel, ce cuprinsese 20 de hectare de litieră şi coronament de pădure tânără de răşinoase, a fost lichidat. Un alt incendiu a izbucnit în apropiere de localitatea Baia Borşa, pe o suprafaţă de cinci hectare de pădure tânără molid, într-o zonă greu accesibilă, echipele de intervenţie acţionând pentru localizarea şi lichidarea incendiului.
COVASNA
Incendiul din localitatea Filia, judeţul Covasna, ce a cuprins iniţial opt hectare de vegetaţie uscată şi resturi de exploatare forestieră, care fusese stins în cursul zilei de joi, s-a reaprins vineri pe un hectar.
BISTRIŢA-NĂSĂUD
În judeţul Bistriţa-Năsăud, continuă intervenţiile pentru lichidarea incendiului din comuna Rebra, fiind afectate 30 de hectare de vegetaţie uscată şi păşune.
NEAMŢ
La o altitudine de 1.400 metri, în judeţul Neamţ, comuna Bicazul Ardelean, a izbucnit, joi după-amiază, un incendiu de vegetaţie uscată ce s-a extins la pădurea de răşinoase. Echipajele de intervenţie au creat un culoar de protecţie prin defrişare şi au reuşit, după aproximativ cinci ore, stingerea incendiului.