Incendiu Colectiv: bilanţul morţilor a ajuns la 45. Ultima victimă este toboşarul trupei Goodbye to Gravity

Economica.net
08 11. 2015
299086l_640x0_w_ee05e4ef_89758700

Un alt rănit în incendiu a murit sâmbătă seara, în jurul orei 23,00, la Spitalul de Arşi din Capitală, a declarat, duminică, pentru Agerpres, directorul medical al instituţiei Cristian Niţescu

Potrivit acestuia, sâmbătă au murit la Spitalul de Arşi patru răniţi în incendiul de la ”Colectiv”. 

În cursul zilei de sâmbătă, 7 noiembrie, 10 persoane rănite în incendiul din Colectiv au decedat, opt la spitale din Bucureşti, iar două, în Olanda.

Peste 100 de pacienţi sunt internaţi în spitalele din Capitală, din care jumătate sunt în stare gravă. 

Două persoane internate la Spitalul Floreasca s-au stins în această dimineaţă. Situaţia celor doi era extrem de gravă. Ambii erau în stare critică. Este vorba de un cetăţean turc şi de o femeie. Ei au pierdut lupta cu viaţa în această dimineaţă cu toate eforturile făcute de medici şi personalul medical”, a spus profesorul Lascăr.
Potrivit acestuia, la Spitalul Floreasca mai sunt internaţi doi pacienţi în stare critică, precum şi alţi pacienţi în stare gravă.
Ioan Lascăr a explicat că gravitatea cazurilor este dată în special de arsurile de căi aeriene şi de substanţele toxice inhalate în incendiul din Colectiv.
„La noi, au sosit 56 de răniţi, în noaptea accidentului, am oprit 14, în starea cea mai gravă, restul fiind distribuiţi la celelalte spitale”, a mai arătat Lascăr.

UPDATE 19:28 Persoanele decedate sâmbătă şi duminică aveau insuficienţă organo sistemică – legişti

Cele 12 persoane care au murit sâmbătă şi duminică în urma tragediei din Colectiv aveau insuficienţă organo sistemică, fiindu-le afectate organele, dar şi sistemul respirator, cardiac şi renal, spre deosebire de primele 26 de victime, care aveau intoxicaţie cu monoxid de carbon, potrivit legiştilor.

„Persoanele decedat în ultimele zile aveau insuficienţă organo sistemică. Au cedat atât plămânii, rinichii, inima, ficatul, dar şi sistemul respirator, cardiac, renal”, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, dr. Abdo Salem, şeful Departamentului de Medicină Legală Clinică din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală (INML).

Doi pacienţi sunt încă în Terapie Intensivă la Spitalul Militar

Doi pacienţi internaţi la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ”Dr. Carol Davila” sunt încă internaţi în Secţia de terapie intensivă însă ar putea fi transferaţi pe Secţia de chirurgie plastică, a declarat duminică comandantul unităţii spitaliceşti, Florentina Ioniţă Radu.

„În aceste moment sunt internaţi 9 pacienţi. Doi pacienţi sunt încă în Terapie Intensivă. În acest moment sunt în Blocul operator al Secţiei de chirurgie plastică şi vor fi pansaţi şi evaluaţi. Se va decide dacă este cazul, şi bănuim că este cazul, să poată fi transferaţi spre secţia de chirurgie plastică şi arsuri. Ceilalţi şapte pacienţi, secţia de chirurgie avea ieri şapte pacienţi stabili, cea mai mare partea cu grefe efectuate, s-au reefectuat pansamente asupra tuturor. Cei doi pacienţi din terapie intensivă sunt evaluaţi şi noi dorim să fie transferaţi, şi considerăm că starea lor generală este staţionară, şi pot fi transferaţi în secţia de chirurgie plastică şi arsuri. Mai mult de jumătate din pacienţii care sunt internaţi în spitalul nostru au o stare gravă dar nu care să le pună viaţa în pericol în acest moment. Evoluţia poate să fie imprevizibilă de la zi la zi şi de la oră la oră”, a afirmat medicul.

În ceea ce priveşte ceilalţi pacienţi internaţi la Spitalul Militar, medicul a afirmat că stare acestora este staţionară şi evoluţia lor este ţinută sub control. Potrivit acestuia, în cursul zilei de sâmbătă o pacientă a fost transferată la Spitalul AKH din Viena.

„Din câte ştim până acum, transportul s-a desfăşurat în condiţii bune, nu a avut probleme. Era o pacientă cu o stare destul de gravă, la care plămânii erau intens afectaţi. Faptul că este într-un centru atât de mare cum este Spitalul AKH din Viena este un lucru benefic pentru că în cazul în care apar complicaţii pulmonare au un sector foarte bine dezvoltat şi pentru chirurgia toracică şi pulmonară”, a susţinut Florentina Ioniţă Radu.

Referitor la unul dintre pacienţii transferaţi la o unitate medicală din Olanda, studentul de la Politehnică, comandantul Spitalului Militar Central a spus că transportul acestuia a fost asistat de un medic al acestei unităţi spitaliceşti, transportul fiind unul dificil.

Potrivit comandantului starea pacientului este una staţionară.

„Referitor la ceilalţi pacienţi care au fost transferaţi în Rotterdam, cel mai grav pacient a fost studentul de la Politehnică, al cărui transport a fost asistat şi de un medic de la terapie Intensivă de la Spitalul Militar. Din ce mi-a spus medicul, transportul a fost destul de dificil. A fost îndeaproape supravegheat, avea nevoie de suport de noradrenalină care să îi ţină tensiunea. Presiunea în ‘Spartan’ este bine presurizată dar la înălţimea la care zboară sunt jocuri mari de presiune şi înseamnă o cu totul şi cu totul altă provocare pentru medicul din Terapie Intensivă. Iniţial era destinat să meargă la un centru de mari arşi aflat la 250 de km. de Rotterdam, urma să fie preluat cu un echipaj de paramedici, însă medicul nostru nu a fost de acord. Distanţa de 250 de km. i-ar fi pus viaţa în pericol. Avionul românesc a aşteptat încă jumătate de oră până a venit un echipaj dotat specific cu medici de terapie intensivă şi reanimare care au preluat pacientul şi l-au lăsat în Rotterdam”, a explicat medicul militar.

Florentina Ioniţă Radu a precizat că Spitalul Militar este în permanentă legătură cu ataşatul militar în Belgia şi Olanda care informează asupra stării de sănătate a pacienţilor transferaţi acolo.