„Având în vedere extinderea COVID-19, unicul nostru client german a hotărât şi ne-a comunicat printr-o adresă oficială că întrerupe pentru o perioadă nedefinită toate contractele cu toţi producătorii, astfel oprind livrarea materiilor prime, respectiv preluarea produselor finite, aflate deja în magazia societăţii, pregătite pentru livrare, anulând totodată toate comenzile. În această situaţie S.C. LRO S.R.L. a rămas fără obiectul muncii, societatea fiind proiectată exclusiv pentru producţie în lohn”, explică patronul societăţii, Keresztes Zoltan, într-un comunicat de presă dat marţi publicităţii.
Acesta precizează că începând de luni a fost oprită producţia fabricii din Sfântu Gheorghe şi au fost emise preavize de concediere pentru următoarele 20 zile lucrătoare pentru toţi cei aproape 200 de salariaţi.
„Societatea se află de doi ani în insolvenţă pronunţată de instanţă din cauza lipsei forţei de muncă şi pierderea din acest motiv a clienţilor – în această perioadă asociaţii şi administratorul societăţii au contactat numeroase alte firme străine pentru găsirea de potenţiali alţi clienţi, dar, în actualul context, fără niciun rezultat, deci capacităţile de producţie au rămas neacoperite. Firma s-a adresat în scris atât Guvernului României, cât şi Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă şi a oferit capacităţile să producă materiale de protecţie necesare în domeniul sănătăţii, dar până la această dată nu am primit niciun răspuns. Acest lucru ar însemna investiţii rapide în tehnologie adecvată, cu costuri foarte ridicate care nu se pot realiza din efortul propriu al firmei, producerea de asemenea produse fiind supusă aprobărilor speciale ale autorităţilor sanitare”, se arată în comunicatul citat.
De asemenea, Keresztes Zoltan menţionează că le-a sugerat guvernanţilor ca finanţarea tuturor acţiunilor de susţinere a spitalelor, inclusiv a producţiei de materiale de protecţie şi a salariaţilor rămaşi fără loc de muncă, să fie acoperită prin limitarea tuturor salariilor bugetare la media pe economie, precum şi a tuturor pensiilor la nivelul pensiilor medii pe ţară, însă nici la această propunere nu a primit răspuns.
„De asemenea, am sesizat că informaţia, răspândită de mass-media, legată de susţinerea de la buget a 75% din salariul personalului trimis în şomaj tehnic nu are niciun suport practic, obţinerea Certificatului de situaţie de urgenţă, demonstrarea scăderii veniturilor firmei şi decontarea în final a salariilor vor dura luni de zile, ceea ce numai multinaţionalele sunt în măsură să suporte, or, salariaţii au nevoie de sprijin imediat (…) Firma LRO în cei 20 ani de existenţă nu a avut nicio zi de întârziere la plata obligaţiilor bugetare şi a contribuţiilor sociale, deci în situaţia de urgenţă nou creată din cauza COVID19 s-ar impune un ajutor concret şi imediat din partea statului atât pentru susţinerea salariaţilor, cât şi a firmei”, susţine patronul societăţii.
El a adăugat că va face toate eforturile că în perioada de preaviz toţi muncitorii să beneficieze „măcar de salariile de bază sau orice sume posibile pentru a asigura un minim de existenţă”, menţionând că dacă va apărea vreo soluţie pentru continuarea activităţii, atunci îşi va păstra salariaţii