Încep înregistrările pentru finanţarea punctelor de acces la internet wireless gratuit în spaţiile publice – WiFi4EU
Programul WiFi4EU oferă bonuri în valoare de 15.000 euro pe care localităţile le pot folosi pentru a institui puncte de acces Wi-Fi în spaţii publice, de exemplu în biblioteci, muzee, parcuri sau pieţe publice. Potrivit declaraţiei preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker, iniţiativa WiFi4EU va contribui la dezideratul de a dota până în 2020 fiecare sat şi oraş din Europa cu acces gratuit la internet wireless în jurul principalelor centre de interes public.
Localităţile pot utiliza bonurile WiFi4EU pentru a achiziţiona şi instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în anumite centre ale vieţii publice locale pe care le-au ales în acest sens. Costurile pentru întreţinerea reţelei vor fi acoperite de localităţi.
‘Prin lansarea portalului WiFi4EU facem astăzi un pas concret pentru a sprijini localităţile să ofere Wi-Fi gratuit. Acest pas reprezintă un progres important, însă, în paralel, încurajez Parlamentul European şi Consiliul să încheie lucrările privind propunerea de cod al telecomunicaţiilor, astfel încât să se asigure conexiuni de mare viteză în toată UE. În acest sens, va fi nevoie de o coordonare la nivel european a spectrului şi de stimularea puternică a investiţiilor în reţelele de mare capacitate de care Europa are nevoie’, a declarat vicepreşedintele pentru piaţa unică digitală, Andrus Ansip.
La rândul său, comisarul pentru economie digitală şi societate digitală, Mariya Gabriel, a afirmat că, prin iniţiativa WiFi4EU, mii de persoane vor avea acces gratuit la internet în spaţii publice în întreaga UE.
‘Datorită programului WiFi4EU, comunităţile locale vor putea aduce conectivitatea mai aproape de cetăţeni, permiţându-le acestora să beneficieze pe deplin de nenumăratele oportunităţi oferite de digitalizare. Acesta reprezintă un pas concret către realizarea pieţei unice digitale’, a adăugat Mariya Gabriel.
Până în 2020, sunt puse la dispoziţie 120 de milioane de euro din bugetul UE pentru finanţarea echipamentelor necesare în scopul de a furniza servicii Wi-Fi publice gratuite în aproximativ 8.000 de localităţi din toate statele membre, precum şi în Norvegia şi Islanda.
Etapa de înregistrare pentru WiFi4EU începe în data de 20 martie 2018, localităţile ar trebui să se înregistreze pe portalul www.WiFi4EU.eu.
În ceea ce priveşte etapa de depunere a cererilor, la mijlocul lunii mai 2018 vor putea fi depuse primele cereri de finanţare, localităţile înregistrate putând solicita bonuri valorice dintr-un prim lot de 1.000 de bonuri WIFI4EU (în valoare de 15.000 euro fiecare). Bonurile valorice vor fi distribuite pe baza principiului ‘primul sosit, primul servit’.
În etapa de atribuire, Comisia va anunţa cele 1.000 de localităţi care vor primi finanţare în prima etapă, asigurând un echilibru geografic. Fiecare ţară participantă va primi cel puţin 15 bonuri valorice.
În următorii doi ani, vor mai exista încă patru oportunităţi de depunere a cererilor de finanţare în cadrul WiFi4EU.
Reţele finanţate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fără publicitate şi nu vor colecta date cu caracter personal. Finanţarea va fi acordată numai reţelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente şi cu o calitate similară în acelaşi spaţiu public.
Anunţată de preşedintele Juncker în discursul său privind starea Uniunii din septembrie 2016, iniţiativa WiFi4EU se înscrie în contextul unei revizuiri ambiţioase a normelor UE din domeniul telecomunicaţiilor, care include noi măsuri menite să răspundă nevoilor crescânde în materie de conectivitate ale europenilor şi să stimuleze competitivitatea Europei.
UE a realizat rapid acorduri importante în domenii precum: eliminarea tarifelor de roaming, de la 15 iunie 2017, pentru toţi călătorii din UE, portabilitatea conţinutului, care le va permite cetăţenilor europeni, încă de la începutul anului 2018, să aibă acces, atunci când călătoresc, la filmele, muzica, jocurile video sau cărţile electronice la care sunt abonaţi la domiciliu sau eliberarea benzii de 700 MHz pentru dezvoltarea tehnologiei 5G şi a unor noi servicii online.
De asemenea, sunt în curs de desfăşurare negocieri privind 14 propuneri legislative din cadrul Strategiei privind piaţa unică digitală, una dintre priorităţile principale ale Comisiei Juncker. Comisia a încurajat Parlamentul European şi Consiliul să adopte rapid toate propunerile deja prezentate.