Încep lucrările de asfaltare în Prelungirea Ghencea: Se va circula pe patru benzi pe o distanţă de 700 de metri

11 11. 2021
prelungirea_ghencea_18096400

„În această săptămână vom începe asfaltarea pe bandă mediană pentru a reda patru benzi de trafic pe aceşti 700 de metri şi să putem să începem lucrarea pentru trotuar, piste de biciclete, apa, canal, netcity, Romtelecom pe partea stângă. Ne mobilizăm pentru a termina lucrarea asta un pic mai repede. Este evident că trustul a avut un trecut un pic mai tumultuos, dar avem o relaţie extrem de bună cu Primăria Generală şi cele de sector. Astăzi, trustul a fost recapitalizat şi nu mai avem situaţii financiare către furnizor şi asta e important de notat, asta e o clară demonstraţie a bunei încrederi dintre PMB şi noi”, a precizat el, în cadrul unei conferinţe de presă.

Cristian Hiver a estimat un termen de doi ani pentru realizarea lucrării în ansamblu. „Depindem de viteza de expropriere. Lucrarea ar dura cam încă 24 de luni”, a spus directorul Trustului de Clădiri Metropolitane.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, care a verificat stadiul lucrărilor în Prelungirea Ghencea, a reamintit că municipalitatea a avut dificultăţi financiare, dar a subliniat că au fost deblocate şantierele deja începute. Potrivit lui Dan, PMB are o colaborare bună cu Primăria Sectorului 6, care va aloca, la rândul său, bani pentru această lucrare.

„În acest moment, suntem pe un segment pe care exproprierile sunt deja terminate până la Râul Doamnei. Lucrările care au loc sunt pentru infrastructura care este sub şosea, deci pentru utilităţile apă, canal, electric, cabluri, gaz. Ceea ce dorim să facem este să alocăm acea bandă mediană – care va fi rezervată pentru tramvai, când o să fie banii pentru tramvai – pentru a se putea circula pe acest segment până aici, pe două benzi pe sens”, a explicat el.

Nicuşor Dan a declarat că exproprierile ar necesita un total de 60-70 de milioane de lei, sumă din care PMB are alocaţi 35 de milioane de lei, obţinuţi printr-un credit. Pe de altă parte, a indicat primarul, deşi actele de expropriere pentru următorul tronson sunt deja făcute, Codul civil prevede că evacuările nu sunt posibile în perioada iernii. Prin urmare, demolarea efectivă se va realiza începând cu data de 15 martie.

„Imediat după 15 martie o să demolăm şi o să dăm front de lucru constructorului, pentru a putea lucra pe tronsonul următor, prioritatea fiind, pentru că lucrările sunt complicate, sunt utilităţi de mutat, să avem pe o distanţă cât mai mare două benzi pe sens, provizorii. Şi, pe măsură ce se lucrează la utilităţi, să continuăm cu asfaltul. Dorim să avem – şi ar fi o mare oportunitate – linie de tramvai până la capăt, aşa cum este proiectul făcut. Pentru moment, noi nu avem banii pentru asta. Până în momentul în care primim bani prin Programul ‘Anghel Saligny’ sau din alte fonduri o să lucrăm numai cu infrastructura rutieră şi o să lăsăm locul pentru linia de tramvai. Dacă o să primim banii prin ‘Anghel Saligny’, o să lucrăm simultan şi pe linia de tramvai”, a menţionat el.