Lucrările de „Reparaţii, Reablitare şi Restaurare a clădirii de călători din staţia CF Curtea de Argeş” vor fi executate în baza contractului de proiectare şi execuţie, încheiat între SRCF Craiova şi Asocierea SC Euras SRL – SC Arhing SRL, precum şi a contractului de supraveghere lucrări (dirigenţie de şantier), încheiat cu Asocierea SC Ursu Consulting SRL – SC Melpo Expert Consulting SRL.
Valoarea investiţiei este de peste 11 milioane lei, fără TVA, sursa de finanţare fiind asigurată din fonduri proprii ale CFR SA, scrie Agerpres.
Principalele lucrări vizează: reparaţii şi consolidare a structurii de rezistenţă; restaurare/finisaje componente artistice din lemn, piatră, ceramică, metal; înlocuire elemente degradate la şarpantă şi refacere integrală a învelitoarei din tablă; reparaţii instalaţii electrice, termice şi sanitare; reabilitare a instalaţiei de stingere incendiu (hidranţi interiori şi exteriori, lucrări de suplimentare a rezervei de apă).
CFR SA menţionează faptul că lucrările se vor realiza doar cu materiale şi tehnici specifice, compatibile cu cele originale, în baza avizelor emise de Ministerul Culturii, Gara Regală din Curtea de Argeş fiind clădire arhitecturală declarată monument istoric de importanţă naţională şi se regăseşte în Lista Monumentelor Istorice.
Gara din Curtea de Argeș – denumit Oraș Regal pentru că găzduiește rămășițele foștilor monarhi ai României, – a fost dată în folosință în 1898, atunci când a fost dată în folosință și linia de cale ferată Pitești-Curtea de Argeș. Gara a fostr concepută de un arhitect italian – care a primit o comandă de la statul român pentru realizarea a două gări identice, iar gara “geamănă” este în orașul Comănești – lucrările fiind făcute sub coordonarea inginerului român Elie Radu.
Gara este degradată acum, pereții sunt scorojiți, uneori mai și plouă în interior, iar ceasul Paul Garnier de pe fațada dinspre peron, identic cu cel amplasat atunci în gara centrală din Paris, nu mai funcționează demult. În 2017, atunci când ultimul monarh al României, regele Mihai, a fost transportat pentru a fi înmormântat la Curtea de Argeț, autoritățile au acoperit gara cu totul cu un mesh cu o fotografie a gării în stare bună, pentru a nu se vedea cât de degradată este clădirea.