Asocierea Aktor – Euro Construct Trading ’98 a mobilizat săptămâna aceasta topografi precum şi utilaje pentru lucrări de decopertare la kilometru zero al autostrăzii Bucureşti – Ploieşti, potrivit unor imagini publicate marţi pe forumul de infrastructură PeUndeMerg.ro.
Mobilizarea pe şantier are loc după ce vineri ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a efectuat aici o vizită de lucru inopinată împreună cu directorul general al CNAIR, Ştefan Ioniţă, la finalul căreia şi-a exprimat nemulţumirea faţă de stadiul lucrărilor şi a cerut luarea unor „măsuri extreme” pentru remedierea situaţiei.
„Pe acest tronson de autostradă, ministrul a constatat o mobilizare deficitară. Ca urmare, conducerea CNAIR a decis să îi trimită constructorului o înştiinţare de remediere. Firma va fi penalizată pentru slaba mobilizare”, se menţiona într-un comunicat al Ministerului Transporturilor.
Pe de altă parte, dacă pe secţiunea din Capitală există Autorizaţie de Construire, pe secţiunea din Voluntari încă există probleme cu obţinerea sa.
Cu toate acestea, actualii constructori s-au concentrat până acum pe secţiunea din Ilfov, pentru a putea fi deschisă circulaţiei bucata de autostradă dintre nodul Popasului şi Centura Bucureşti, construită în mare parte de fostul constructor.
Compania de Drumuri a semnat în decembrie 2015 contractul pentru construcţia a 3,3 kilometri din autostrada Bucureşti – Ploieşti care intră în Capitală prin zona Petricani. Contractul de proiectare și execuție a fost atribuit Asocierii Aktor – EuroConstruct Trading 98 şi are o valoare totală de 129,18 milioane de lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată de la bugetul de stat.
Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în februarie 2016 iar termenul de finalizare este noiembrie 2017, conform contractului. Perioada de garanție acordată lucrărilor este de 48 de luni de la data semnării Procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor.
Deşi valoarea contractului pare mare la prima vedere, circa 30 de milioane de euro pentru 3,3 kilometri, trebuie precizat că sectorul de autostradă in cauză este unul cu câte trei benzi pe sens şi prevede şi realizarea a două poduri pentru autostradă, unul peste strada Popasului şi altul peste calea ferată Bucureşti-Constanța. Pe lângă finalizarea celor două mari noduri incluse în contract (centura Bucuresti şi Moara Vlăsiei), proiectul vizează şi amenajarea unor noduri rutiere la Strada Popasului şi în zona Gherghiței – Petricani.