Încep procedurile pentru Brexit

Şeful guvernului de la Londra, Theresa May, a semnat scrisoarea oficială care va fi prezentată miercuri la Bruxelles pentru a marca declanşarea de către Regatul Unit a procesului de ieşire din Uniunea Europeană, potrivit unei fotografii difuzate marţi, la ora 21,00 GMT, de biroul acesteia, transmite AFP.
Economica.net - mie, 29 mart. 2017, 05:02
Încep procedurile pentru Brexit

În această fotografie oficială difuzată de Downing Street, poate fi văzută Theresa May la momentul semnării scrisorii de activare a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care va fi remisă în cursul zilei de miercuri preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk.

Într-un demers fără precedent în istorie, Marea Britanie iniţiază miercuri oficial procedura formală care va avea ca deznodământ Brexitul, ieşirea din Uniunea Europeană, după mai mult de patru decenii de apartenenţă la blocul comunitar, scrie agenţia EFE într-o prezentare a paşilor ce vor urma lansării acestei proceduri.

În cursul zilei de miercuri, ambasadorul britanic pe lângă UE, Tim Barrow, va înmâna personal preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea prin care executivul de la Londra notifică activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.

Din acel moment începe numărătoarea inversă pentru stabilirea, prin negocieri, a condiţiilor ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar şi a viitoarelor relaţii dintre această ţară şi UE, inclusiv relaţii comerciale, proces care conform aceluiaşi articol din tratat ar trebui să fie finalizat într-un termen de doi ani.

La Londra, tot miercuri, premierul Theresa May se va prezenta în faţa Camerei Comunelor pentru a informa deputaţii că a activat articolul 50.

După ce va primi scrisoarea, Donald Tusk va face o scurtă declaraţie de presă, iar a doua zi va trimite celorlalţi 27 de lideri europeni un proiect privind liniile directoare ale negocierii Brexitului, acest mandat de negociere urmând să fie definitivat până la summitul UE din 29 aprilie, convocat special pentru această temă.

La negocierile care vor urma, premierul Theresa May va urmări să obţină un acord care să mulţumească toate cele patru entităţi ce alcătuiesc Regatul Unit, în special Scoţia, care ameninţă din nou cu secesiunea.

Dar în cadrul acestor tratative vor fi abordate numeroase chestiuni sensibile asupra cărora poziţiile oficialilor de la Londra sunt în prezent foarte îndepărtate de ale celor europeni, cum ar fi costul pe care Marea Britanie îl va suporta în virtutea actualelor ei angajamente faţă de bugetul comunitar sau statutul imigranţilor comunitari în Marea Britanie, statele blocului comunitar insistând îndeosebi pe menţinerea libertăţii de circulaţie a forţei de muncă.

Problema imigraţiei a jucat un rol determinant în decizia britanicilor de a vota la referendumul din 23 iunie 2016 majoritar pentru ieşirea din UE. Totuşi, ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a recunoscut că limitarea primirii imigranţilor va trebui să fie selectivă, întrucât există sectoare economice şi servicii publice care au nevoie de forţă de muncă venită din străinătate.

Pe de altă parte, David Davis a respins posiblitatea ca ţara sa să plătească suma de circa 60 de miliarde de euro, care conform unor estimări ar corespunde acelor angajamente. El a dat, de asemenea, asigurări că guvernul de la Londra a elaborat ‘planuri de urgenţă’ pentru eventualitatea în care nu-şi va atinge obiectivul de a conveni un acord comercial cu UE.

Oficiali britanici citaţi de publicaţia The Guardian consideră că scenariul unei încheieri a negocierilor fără un acord ar echivala cu o situaţie de haos. Însă premierul May a sugerat de mai multe ori că, în lipsa unui acord convenabil pentru ţara sa, ar prefera mai degrabă ca negocierile cu UE să se termine fără un acord.

Liderii grupurilor politice din PE discută miercuri despre poziţia legislativului european la negocierile privind Brexitul

Preşedinţii grupurilor politice din Parlamentul European (PE) dezbat miercuri poziţia pe care această instituţie o va adopta la negocierile privind ieşirea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, în aceeaşi zi guvernul de la Londra urmând să notifice oficial începerea procesului separării de blocul comunitar, a informat agenţia EFE.

Miercuri, premierul britanic Theresa May va activa articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, a anunţat preşedintele PE, Antonio Tajani, după o întâlnire avută cu primarul Londrei, Sadiq Khan. ‘Respect deplin voinţa democratică a majorităţii britanicilor. La conferinţa preşedinţilor se va dezbate (…) poziţia Parlamentului European la negocierea Brexitului’, a adăugat el.

În urma dezbaterilor, PE va adopta săptămâna viitoare o rezoluţie comună pe acest subiect, iar ulterior legislativul european ‘va juca un rol central în deznodământul negocierilor’, a adăugat Tajani. ‘Vom munci din greu pentru a asigura un divorţ corect şi ordonat între UE şi Regatul Unit’, a continuat el, asigurând că interesele cetăţenilor europeni vor fi apărate în timpul negocierilor.

Cât despre relaţia viitoare dintre UE şi Regatul Unit, Tajani a spus că această ţară ‘părăseşte UE, dar nu şi Europa’ şi chiar dacă ‘trebuie să fie clar că a fi membru (al UE) nu poate fi acelaşi lucru cu a nu fi’, el a subliniat că, ‘totuşi, după divorţ trebuie să lucrăm pentru o relaţie bună de asociere cu Regatul Unit’.

Te-ar mai putea interesa și
China a furnizat informații și documente într-o anchetă privind secționarea a doua cabluri submarine în Marea Baltică
China a furnizat informații și documente într-o anchetă privind secționarea a doua cabluri submarine în Marea Baltică
China a furnizat informaţii şi documente unei anchete comune privitoare la două cabluri submarine secţionate din Marea Baltică, şi a invitat Germania, Suedia, Finlanda şi Danemarca să......
Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț ar putea fi prima șosea de mare viteză construită cu deținuți, după Revoluție
Drumul Expres Bacău – Piatra Neamț ar putea fi prima șosea de mare viteză construită cu deținuți, după Revoluție
Compania Națională de Investiții Rutiere a inițiat un parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor pentru ...
Preţul mediu al unui hectar de teren arabil, în România, a fost de 41.624 lei/ha
Preţul mediu al unui hectar de teren arabil, în România, a fost de 41.624 lei/ha
Preţul mediu al unui hectar de teren arabil, în România, a fost de 41.624 lei/hectar (ha) în anul 2023, cel mai scăzut ...
Scade taxarea activităţilor independente şi creşte contribuţia la pilonul II de pensii, promite noul guvern
Scade taxarea activităţilor independente şi creşte contribuţia la pilonul II de pensii, promite noul guvern
Economica.net a citit programul de guvernare elaborat de PSD, PNL, UDMR, minorități. Iată marile promisiuni ale guvernului ...