Încep să vină facturile mai mari la energie electrică pentru consumatorii casnici. Ce trebuie să știți

Luna ianuarie este prima în care populația a consumat energie electrică la prețuri de piață, nu la cele reglementate, ca până la finalul lui decembrie 2020. Iar acum, în februarie 2021, încep să vină facturile mai mari, pentru consumul din ianuarie.
Mihai Nicuţ - mie, 03 feb. 2021, 09:55
Încep să vină facturile mai mari la energie electrică pentru consumatorii casnici. Ce trebuie să știți

Până la finalul lunii decembrie a anului trecut, 5,7 milioane de consumatori casnici plăteau energia electrică la prețuri reglementate de stat. De la 31 ianuarie, aceste prețuri nu mai există, din momentul liberalizării pieței. Așadar, consumul de energie din ianuarie, pe care îl plătim în facturi în luna februarie, este facturat la alte prețuri.

Aici apare un detaliu important, vom explica, după care vom exemplifica, pe un caz la întâmplare.

Legislația adoptată până la finalul anului trecut spunea că, după data de 1 ianuarie, consumul de electricitate al celor care erau la reglementat (deci nu schimbaseră contractul cu unul de piața concurențială și nu schimbaseră nici furnizorul) urma să fie plătit la prețul de serviciu universal (SU). Sunt opt prețuri de serviciu universal în țară, câte unul pentru fiecare zonă de rețea (trei pentru Enel, trei pentru Electrica, și câte unul pentru CEZ și E.On). Aceste prețuri sunt mai mari decât fostele prețuri reglementate.

Ulterior însă, după noile schimbări de reglementare, situația stă așa: furnizorii de energie vă fac un discount. Adică nu plătiți prețurile de SU, ci prețurile din cea mai bună ofertă concurențială pe care o are furnizorul dvs – în acest caz vorbim despre cei mari, Enel, Electrica, CEZ și E.On. Asta până la finalul lunii iunie.

Apar însă două situații, iată de ce!

Această ultimă reglementare, cu prețul cu discount, a fost emisă DUPĂ 1 ianuarie, mai precis la 20 ianuarie. Așadar, este posibil ca o parte dintre clienți să primească în februarie facturile cu prețul de SU pentru consumul din ianuarie pentru că furnizorii începuseră deja procedura de emitere a facturilor. Aceștia vor primi înapoi, la o regularizare în următoarea factură, diferența dintre acest preț de SU plătit și cel pentru cea mai bună ofertă concurențială, cel care ar fi trebuit plătit, pentru consumul lunii ianuarie.

Va exista și o altă categorie, în cazul cărora facturile pentru februarie sunt emise la prețul discountat, cel din cea mai bună ofertă concurențială a furnizorului, pentru cei în cazul cărora furnizorul a apucat să facă asta – amintim că Ordinul ANRE în acest sens a apărut la 20 februarie.

Un lucru este însă clar. Factura finală plătită de cei circa 5,7 milioane de oameni va fi mai mare, în februarie pentru consumul din ianuarie, decât cea din ianuarie pentru consumul din decembrie. Asta în orice situație, și cu discountul față de prețul de SU, și fără.

Vom face un calcul

Să luăm cazul unui consumator de energie electrică din Brașov, care nu a schimbat nimic, și este client al Electrica Furnizare, în zona de rețea Transilvania Sud.

Pentru un consum de 100 kWh, factura sa din ianuarie pentru consumul din luna decembrie (care a fost la preț reglementat) era de circa 64 de lei, preț final de facturare, cu toate tarifele, taxele și TVA incluse. Repetăm, acest consum a fost calculat la prețul reglementat care s-a aplicat pentru luna decembrie.

După luna ianuarie, același consumator din Brașov se poate afla în cele două situații. I-a venit factura la preț de serviciu universal pentru că furnizorul nu a apucat să factureze oferta cu discount (va primi diferența luna următoare) sau a primit factura cu discount, la cel mai bun preț din oferta concurențială a Electrica. Repetă, este vorba despre factura care vine în februarie pentru consumul din ianuarie.

În primul caz, la prețul de serviciu universal, factura sa, pentru același consum de 100 kWh este de 75 de lei, la fel, cu toate taxele incluse – preț final de facturare

În al doilea caz, dacă furnizorul a avut timp să aplice deja prețul de discount – cel din oferta Stabil 30 în cazul Electrica Furnizare, factura sa pentru consumul de 100 kWh este de circa 74 de lei – preț final de facturare.

Diferențele diferă, pentru fiecare furnizor sau zonă de rețea din țară, calculul pentru Brașov este doar cu titlu de exemplu.

Ce e de făcut?

După cum se vede și după cum am explicat în trecut, prețul de serviciu universal, chiar și cu discount, este semnificativ mai mare decât cel vechi, reglementat și nici nu putea fi altfel – prețurile la producția de energie pentru casnici erau stabilite de stat, prin ANRE, la prețuri sub prețul pieței, iar această situație nu mai putea continua dupa 1 ianuarie.

Până la finalul lui iunie, clienții casnici care nu fac nimic vor plăti aceste prețuri din cea mai bună ofertă a furnizorului său actual. În cazul de mai sus, cel al clientului Electrica Furnizare din Brașov, la prețul din oferta Stabil 30.

Cealaltă opțiune pe care o au acești clienți este fie să accepte o altă ofertă a furnizorului actual, fie să schimbe furnizorul, pentru că sunt în piață oferte mai bune. Spre exemplu, prețul energiei active din acel plan Stabil al Electrica este de 0,32 lei/kWh, în condițiile în care pe piață există și prețuri de 0,25 lei/kWh la alți furnizori.

Schimbarea furnizorului este gratuită și se poate face în 21 de zile, în majoritatea cazurilor exclusiv online. Recomandarea este să faceți o alegere până la data de 30 iunie pentru că, altfel, dacă nu faceți nimic (nu schimbați nici contractul nici furnizorul), veți plăti noile prețuri de serviciu universal valabile de la 1 iulie 2021.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...