Începând cu 1 aprilie, oamenii îşi vor putea ridica reţeta compensată de la orice farmacie din ţară, în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate – proiect

Veşti bune pentru pacienţi! Începând cu 1 aprilie, oamenii îşi vor putea ridica reţeta compensată sau gratuită de la orice farmacie din ţară, care se află în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, se arată în proiectul de Hotărâre privind prelungirea termenului de aplicare a HG 140/2018, consultat de Economica.net. Măsura intră în vigoare la aproape trei ani de când a fost asumată pripit de guvern. CNAS a reuşit să implementeze această facilitate pentru pacienţi mai devreme decât estimase la începutul lunii martie.
Cristina Şomănescu - vin, 19 mart. 2021, 11:10
Începând cu 1 aprilie, oamenii îşi vor putea ridica reţeta compensată de la orice farmacie din ţară, în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate – proiect

CNAS a lansat recent în dezbatere publică proiectul de act normativ care vizează prelungirea termenului de aplicare a HG 140/2018.

  • Este vorba, mai precis, de proiectul de Hotărâre privind prelungirea termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019, pentru prorogarea unor termene, pentru modificarea și completarea anexei nr. 2 la aceasta, precum şi pentru prelungirea termenului de aplicare și modificarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018.

Începând cu 1 aprilie, pacienţii vor putea să îşi ridice reţeta compensată sau gratuită de la orice farmacie din ţară, aflată în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, se arată în proiectul de act normativ studiat de Economica.net.

  • Spre comparaţie, în prezent, oamenii îşi pot ridica reţeta compensată sau gratuită, emisă de medic, doar de la farmaciile aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate a medicului prescriptor. Aceasta înseamnă că pacienţii al căror medic de familie e în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Argeş îşi pot ridica reţeta compensată doar de la farmaciile din judeţul Argeş, care au contract cu CAS Argeş.

Măsura intră în vigoare la aproape trei ani de când a fost asumată de guvern în HG 140 din 2018, după ce implementarea ei a fost amânată de CNAS de opt ori, reiese dintr-o analiză publicată de Economica.net la acest link.

CNAS a reuşit să opereze modificările necesare pentru a pune în aplicare măsura antemenţionată, aceasta urmând să intre în vigoare la 1 aprilie, adică la aproape trei ani de când a fost asumată în Hotărârea de Guvern nr. 140/2018, arată datele CNAS obţinute de Economica.net.

  • “Pentru a nu condiţiona din punct de vedere administrativ-teritorial accesul asiguraților la medicamente din cadrul programelor naționale de sănătate curative, începând cu data de 1 aprilie 2021, asiguratul are posibilitatea de a se prezenta la furnizorii de medicamente care sunt în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, indiferent de casa de asigurări de sănătate cu care este în relaţie contractuală medicul prescriptor. Oportunitatea modificărilor derivă din faptul că un asigurat, în baza prescripţiei medicale eliberate în oricare dintre județele țării, va putea beneficia de medicamente în cadrul programelor naționale de sănătate curative la orice farmacie din țară. În același timp, o farmacie va încheia contract cu o singură casă de asigurări de sănătate și va putea elibera medicamente indiferent în ce județ a fost emisă prescripţia medicală, nu va mai întocmi evidențe distincte și nu va mai efectua raportări lunare către două case de asigurări de sănătate, reducându-se astfel birocrația din sistem”, explică CNAS.

La începutul lunii martie, CNAS anunţa punerea în aplicare a acestei măsuri începând cu 1 iulie, data intrării în vigoare Hotărârii care reglementează Contractul-cadru din sănătate în 2021 – 2022. CNAS a reuşit să grăbească implementarea acestei facilităţi pentru pacienţi, drept care măsura intră în vigoare la 1 aprilie, reiese din proiectul de Hotărâre privind prelungirea termenului de aplicare a HG 140/2018, consultat de Economica.net.

Context

  • Guvernul a promis în luna martie 2018 că de la 1 iulie 2018 pacienţii îşi vor putea ridica reţeta compensată sau gratuită de la orice farmacie din ţară, care e în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
    Concret, pe 21 martie 2018 a fost aprobat, prin Hotărârea de Guvern nr. 140/2018, Contractul-cadru din sistemul de asigurări sociale de sănătate, valabil pentru anii 2018 – 2019. Actul normativ prevede că, începând cu data de 1 iulie 2018, asiguraţii vor putea obţine medicamente compensate şi gratuite de la orice farmacie din ţară, aflată în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), în baza reţetei emise de medic.

CNAS nu a reuşit însă să facă modificările necesare în platforma informatică a asigurărilor de sănătate pentru a implementa schimbările promise pacienţilor, drept care a amânat de opt ori până acum intrarea în vigoare a acestei măsuri, reiese dintr-o analiză Economica.net.
La aproape trei ani de când guvernul şi-a asumat că va oferi pacienţilor această facilitate, măsura intră, în sfârşit, în vigoare, potrivit proiectului de act normativ amintit de Economica.net mai sus.

Ca să intre în vigoare, proiectul trebuie să fie adoptat de guvern şi publicat în Monitorul Oficial.

Update 29 martie

Este oficial. Începând cu 1 aprilie, oamenii îşi vor putea ridica reţeta compensată sau gratuită de la orice farmacie din ţară, care se află în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, conform HG 351 din 2021, publicată în Monitorul Oficial, luni, 29 martie. 

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...